Image
Image

CPB-directeur wil publieke AOV voor zzp’ers

solidariteit samen 200 150Directeur Laura van Geest van het Centraal Planbureau heeft sterke twijfels of het met private verzekeraars gaat lukken te voldoen aan de AOV-plicht die in het pensioenakkoord is opgenomen. Zzp’ers voor wie een AOV te duur is, zouden volgens haar moeten kunnen terugvallen op een publieke verzekering van de overheid.

CPB-directeur breekt lans voor publieke AOV voor zzp’ers
Van Gest uit in een interview met NRC haar zorgen over de invloed van data-analyse op de solidariteit in de sociale zekerheid. “Ik vraag me af of ons unieke Nederlandse stelsel opgewassen is tegen die digitaliseringsgolf”, zegt ze tegen de krant.

Techreuzen
De CPB-directeur waarschuwt voor de gevolgen van het verzamelen van data door private verzekeraars. Ze vreest dat verzekeraars met die data, die mensen zelf online achterlaten, risicogroepen gaan uitsluiten. Dat risico wordt alleen maar groter als ook techreuzen als Facebook en Google verzekeringen gaan aanbieden.

Kleine bedrijven die zich willen verzekeren voor de kosten van loondoorbetaling aan zieke werknemers krijgen volgens haar te maken met torenhoge premies zodra verzekeraars kunnen zien dat personeel riskant gedrag vertoont. Van Geest denkt dat zo’n mkb’er dan alleen maar de keuze rest om zzp’ers in te huren.

Acceptatielicht omzeilen
Om de sociale zekerheid overeind te houden zijn strakke nationale en Europese regels nodig, zegt Van Geest in NRC. Een andere optie noemt ze een publieke verzekering voor zzp’ers die een private polis niet kunnen betalen.

De CPB-directeur betwijfelt of de AOV-plicht uit het pensioenakkoord van de grond komt als er alleen private aanbieders zijn. “Het wordt ingewikkeld alle zzp’ers een verzekering met betaalbare premie aan te bieden. De overheid zou verzekeraars dan een acceptatieplicht moeten opleggen. Maar als zij niet vrij zijn de premies in rekening te brengen die ze willen, of niet gecompenseerd worden, zullen ze geneigd zijn die plicht te omzeilen”, aldus Van Geest.

arnoud pasfoto rond vierkant 100 129Arnoud Wennekus

Vul je Gezondheidsverklaring altijd eerlijk en compleet in

gvk altijd eerlijk invullen 250

Op 15 maart 2013 bezocht een zzp’er zijn huisarts. Hij had wat last van stress door een belastingachterstand, enkele privéproblemen en hij moest binnenkort spreken als dagvoorzitter op een buitenlands congres. De huisarts schreef wat kalmerends voor en gaf hem bètablokkers voor het congres. Toen de zzp’er een jaar later een aov sloot, maakte hij geen melding van dit artsbezoek. De Amersfoortse ontdekte het en vorderde de uitkering die hij kreeg sinds 2015 terug. Terecht, volgens de rechtbank in Utrecht.

De man die zelfstandig werkte als trainer en adviseur, had geen acht geslagen op het consult van zijn huisarts. Hij had naar eigen zeggen alleen wat last gehad van plankenkoorts, meer dan zenuwen waren het niet geweest. In het verslag van de huisarts werden echter ook andere zaken genoemd. De huisarts noteerde dat de man wat ‘vlakker’ was en gespannen, maar niet depressief. “Wat erop wijst dat hij wel aan die mogelijkheid gedacht heeft”, schrijft de rechtbank.

Kalmerende middelen
Het feit dat de huisarts kalmerende middelen voorschreef, wijst er volgens de rechter op dat er meer aan de hand was dan ‘een beetje plankenkoorts.’ “Daarvoor gaan mensen meestal niet naar de huisarts, en huisartsen zullen daar meestal geen medicijnen voor voorschrijven.”

Stressklachten
De consument vond zijn huisartsbezoek echter niet relevant. In 2002 had hij al eens stressklachten gehad die hij ook keurig vermeldde op zijn aanvraagformulier. Die klachten waren volgens hem veel ernstiger dan die in 2013, een voorgeschiedenis waarin De Amersfoortse geen belemmering voor acceptatie zag. “Dat is niet overtuigend”, schrijft de rechter, “omdat die nieuwe klachten dateren van maar anderhalf jaar voor het sluiten van de verzekering. Dat is toch iets anders dan stressklachten van 12 jaar eerder.”

Klaverblad moet AOV-claim alsnog honoreren

gratis advies 175 175

 Klaverblad moet alsnog de claim van een kapster op haar arbeidsongeschiktheidsverzekering in behandeling nemen nu is komen vast te staan dat de vrouw geen informatie heeft achtergehouden bij het aangaan van haar verzekering.

Klaverblad moet AOV-claim van niet-liegende kapster toch behandelen
De geschillencommissie van Kifid heeft niet alleen dat bepaald, maar vindt dat de verzekeraar de inmiddels beëindigde verzekering ook moet hervatten wanneer de vrouw dat wil en moet een uitsluitingsclausulse die met terugwerkende kracht in de polis was opgenomen verwijderen.

Gezondheidsverklaring
De vrouw vroeg in januari 2016 bij Klaverblad een zogeheten Royaal Plus Arbeidsongeschiktheidsverzekering aan. Ze vulde een gezondheidsverklaring in en ondertekende die. Ze heeft op de vraag of ze ooit langer dan twee weken niet heeft kunnen werken ‘ja’ geantwoord. Dit betrof echter twee normaal verlopen zwangerschappen. De verzekering is vervolgens ingegaan op 1 maart voor een bedrag van € 18.000 per jaar en zou doorlopen tot haar 65e verjaardag.

Carpaal tunnel syndroom
Per 1 februari 2018 heeft ze zich voor de helft (blijvend) arbeidsongeschikt gemeld wegens klachten aan onder meer handen. In het schadeaangifteformulier schreef zij dat zij sinds juni 2016 wordt behandeld voor het carpaal tunnel syndroom, dat zij in juli 2017 is geopereerd en dat zij van de dokter het advies heeft gekregen om haar arbeidsduur terug te brengen van dertig naar tien uur per week.

AOV verzekering vergelijken zelfstandig ondernemer (zzp -er) Consumentenbond Independer

independer consumentenbondAOV verzekeringen voor de zelfstandig ondernemer vergelijken ? Eenzeer lastig product met daadwerkelijk grote verschillen in kwalitiet en premies.. Een product waaraan geen pepernoot te verdienen is door Independer en de Consumentenbond. En dat weten ze al heel lang!

Dat is de enige ECHTE reden waarom ze zich er NOOIT mee bezig hebben gehouden. Kost veel te veel tijd.Veel teveel gedoe. Ook helemaal geen verstand van. Veel kleine ZZP-ers die het toch niet kunnen en willen betalen om allerlei redenen. Ze verdienen toch niet genoeg geld. Waarom zouden we daar onze tijd, geld en investeringen en onze mooie praatjes er dan insteken / in investeren? Belangenbehartiging doen wij als Independer of Consumentenbond alleen als het ons uitkomt natuurlijk. Bla bla bla...

Dus ja wie maakt zich er dan druk om? Ja veel zelfstandig ondernemers zelf en natuurlijk veel grote kapitaalkrachtige miljarden bedrijven : de commerciele verzekeraars. Maar niet die andere partijen die zo ongelooflijk aan jullie belang zeggen te denken! 

Pagina 1 van 234

Bedrijfsgegevens

aov-zzp.nl is onderdeel van: 
Tune Financial Planning

Bezoekadres: (alleen op afspraak)

Rode gebouw waarop "Zuidstede" staat
Zadelstede 10  | De Pionier (4e verdieping nr. 5)

3431 JZ NIEUWEGEIN

030 - 6 30 88 30
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

AFM vergunning: 12002591
KIFID Klachteninstituut: 300.000439

Deze website is  SSL beveiligd 

©2019 Dreamview | Designed, Developed & Hosted by DreamView ICT & Internet Services