logo-groot1.png
logo-groot1.png

Dé AOV Specialist

Voor de zelfstandig professional

Interessant: Adviseur moet klant wijzen op aanbieders waar niet mee wordt samengewerkt

Adviseur moet klant wijzen op aanbieders waar niet mee wordt samengewerkt

Adviseurs dienen de klant ook te wijzen op mogelijkheden bij aanbieders waarmee niet wordt samengewerkt. Dit valt af te leiden uit de uitspraak 2017-650 van de GeschillenCommissie Kifid.

Consumenten willen bij x te Y. een financiering regelen van een recreatiewoning als woonhuis. De adviseur heeft binnen de beschikbare portefeuille maar één aanbieder (BLG Wonen) die zulke objecten wil financieren. Consumenten stellen dat zij later bij de Rabobank een financiering tegen gunstigere voorwaarden hebben verkregen en dat de adviseur er ten minste op had moeten wijzen dat hij niet samenwerkte met deze grootbank.

De adviseur stelt echter dat slechts één van de Consumenten (de vrouw) geklaagd heeft, terwijl het hypotheekadvies een naar haar aard ondeelbare prestatie is, verleend aan de man en de vrouw (consumenten). De adviseur verbindt daaraan de conclusie dat de Commissie geen uitspraak kan doen. Geen van de deelgenoten kan op grond van geldende jurisprudentie voor zichzelf een rechterlijke uitspraak verlangen ten aanzien van de gehele of een gedeelte van de betreffende vordering. Verder stelt de adviseur dat duidelijk aan consumenten is kenbaar gemaakt, voorafgaand aan het adviestraject, dat de adviseur niet alle geldverstrekkers in portefeuille heeft. Adviseur kan alleen adviseren in producten die hij aanbiedt. Rabobank hoorde daar niet bij.

De Commissie volgt de stelling van de consumenten deels. Zij ziet in de omstandigheden van dit specifieke geval aanleiding voor het indringend wijzen op de financiers waarmee de adviseur niet samenwerkt. De Commissie acht het advies op zichzelf echter niet verkeerd. Wel veroordeelt zij de adviseur tot terugbetaling van een deel (700 euro) van de adviesnota.

Ziekte is belangrijkste oorzaak arbeidsongeschiktheid zzp’ers

Dertig procent van de arbeidsongeschikte zzp’ers kan niet werken door een (tijdelijke) ziekte. Daarnaast zijn psychische klachten (26%), zoals een burn-out, en ongevallen (25%) redenen van arbeidsongeschiktheid. Bijna een derde van de zzp’ers was hier, op het moment van arbeidsongeschiktheid, niet voor verzekerd. Dat blijkt uit onderzoek van ZZP Barometer onder 744 zzp’ers in samenwerking met CB.

Tevreden over AOV
Van de zzp’ers die arbeidsongeschikt raakten, beschikte ongeveer de helft (51%) over een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV). Ook was een deel (14%) op het moment van arbeidsongeschiktheid nog in loondienst en was 7% WIA-verzekerd. De overige 28% was niet verzekerd op het moment van arbeidsongeschikt raken. De zzp’ers die wel AOV-verzekerd waren, zijn zeer tevreden over de oplossingen die de verzekering hun bood: gemiddeld beoordelen zij hun AOV met een 7,8.

Momenteel beschikt 41% van de zzp’ers over een AOV. Gemiddeld zijn zij bereid 275 euro per maand voor de verzekering te betalen. Hiervoor verwachten zij 57% van hun huidige bruto jaaromzet als uitkering te ontvangen. Zzp’ers die niet over een AOV beschikken, zijn bereid een stuk minder voor de verzekering te betalen, namelijk 122 euro per maand. Voor dit bedrag hebben zij bijna dezelfde uitkeringsverwachtingen. Zo verwachten zij bij arbeidsongeschiktheid 52% van hun huidige bruto jaaromzet uitgekeerd te krijgen.

Tros Radar en AOV verzekeringen

Tros Radar behandelde gisteren de arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) voor zzp’ers. De programmamakers vroegen zich af: “Is er een alternatief voor de dure AOV voor zzp’ers?” Veel zelfstandigen vinden de AOV te duur, worden door verzekeraars uitgesloten of ze hebben er geen vertrouwen in dat de verzekeraar betaalt als ze het nodig hebben, zo meldt Radar.

Radar neemt alternatieven ‘dure AOV’ zzp’er onder de loep
Twintig procent van de 900.000 zzp’ers is verzekerd voor arbeidsongeschiktheid blijkt uit de laatste cijfers van het CBS. “De politiek is verdeeld over de AOV voor zzp’ers”, meldt Radar. Wat zijn de opties: verplicht verzekeren of de vrijheid voor zzp’ers om zelf te kiezen. “CDA, PvdA, GroenLinks en CU zijn voor een vorm van verplichte verzekering. D66 wil het niet verplichten, maar het wel gemakkelijker maken. VVD ziet niets in verplichting en wil vooral keuzevrijheid voor ondernemers.”

Belangenorganisaties
Radar inventariseerde hoe belangenorganisaties denken over dit onderwerp. De FNV is voor een verplichte verzekering voor arbeidsongeschiktheid. Zij denken meer aan een systeem dat lijkt op de ziektekostenverzekering. ZZP Nederland is het daar niet mee eens en geeft de voorkeur aan keuzevrijheid. VNO-NCW en MKB-Nederland zijn van mening dat iedereen de mogelijkheid moet hebben om zich tegen een redelijk bedrag te kunnen verzekeren.

Wat ziet Radar als mogelijke alternatieven?
Het broodfonds

“Een broodfonds is een groep zelfstandige ondernemers van maximaal 50 personen die ieder individueel geld sparen. Wie ziek is, of om een andere reden niet kan werken, krijgt van de personen in het broodfonds maandelijks schenkingen om van rond te komen. Hoe meer je inlegt hoe hoger de uitkering. Voordeel: Je bent gedekt voor een relatief laag maandbedrag en geen medische keuring. Nadeel: het is voor maximaal 2 jaar.”
Ongevallenverzekering

Arbeidsongeschiktheid van zelfstandig professionnals vooral door ziekte

Zzp’ers vallen vooral uit door ziekte. Psychische klachten en ongevallen spelen een iets kleinere rol bij arbeidsongeschiktheid van zzp’ers.

Arbeidsongeschiktheid van zzp’ers vooral door ziekte.  Dat blijkt uit onderzoek onder 744 zzp’ers (ZZP Barometer CB)
30 procent van de arbeidsongeschikte zzp’ers kan niet werken door een (tijdelijke) ziekte. Daarnaast zijn psychische klachten (26%), zoals een burn-out, en ongevallen (25%) belangrijke oorzaken van arbeidsongeschiktheid van zzp’ers.

Arbeidsongeschiktheidsverzekering
Slechts de helft van de zzp’ers die arbeidsongeschikt raakten beschikte over een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV). 14% procent van de zzp’ers werkte op het moment van arbeidsongeschiktheid ook nog in loondienst en beschikte op die manier op enigerlei mate over een vangnet. 7 procent van de arbeidsongeschikte zzp’ers was WIA-verzekerd. Bijna een derde (28%) had geen enkele verzekering tegen arbeidsongeschiktheid.

Kosten en baten AOV
Van de totale groep zzp’ers heeft 41 procent zich verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid. Gemiddeld hebben zij 275 euro per maand over voor deze verzekering. Hiervoor verwachten zij 57 procent van hun huidige bruto jaaromzet als uitkering te ontvangen. De zzp’ers die een beroep moest doen op hun AOV beoordelen deze gemiddeld met een 7,8.

Onverzekerden willen minder betalen
Degenen die niet over een AOV beschikken, willen een stuk minder betalen voor de verzekering tegen arbeidsongeschiktheid van zzp’ers. Zij hebben er maximaal 122 euro per maand voor over. Voor dit bedrag hebben zij bijna dezelfde uitkeringsverwachtingen. Zo verwachten zij bij arbeidsongeschiktheid 52 procent van hun huidige bruto jaaromzet uitgekeerd te krijgen.

Pagina 1 van 193

Bedrijfsgegevens

aov-zzp.nl is onderdeel van: 
Tune Financial Planning

Bezoekadres: (alleen op afspraak)
Borgstede 1 (ingang tramzijde)
3431 JV NIEUWEGEIN

030 - 6 30 88 30
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

AFM vergunning: 12002591
KIFID Klachteninstituut: 300.000439

Deze website is  SSL beveiligd 

©2017 Dreamview | Designed, Developed & Hosted by DreamView ICT & Internet Services

Please publish modules in offcanvas position.