fbpx
Image
Image

Zelfstandigen zijn duurder uit

Nederlandse huishoudens zijn in de afgelopen vier jaar gemiddeld 6,7 procent duurder uit gekomen. Voor gepensioneerden en zelfstandigen stegen de prijzen zelfs iets meer dan gemiddeld. De prijsstijging voor huishoudens met een uitkering en voor werknemers kwam lagen dan gemiddeld uit. De verschillen worden veroorzaakt doordat de verschillende typen huishoudens andere bestedingspatronen hebben.

In 2010 stegen de prijzen voor uitkeringsontvangers gemiddeld met 1,1 procent. De gemiddelde inflatie, voor alle huishoudens, bedroeg 1,3 procent. Ook de prijsontwikkeling van gepensioneerden was gematigerder dan gemiddeld.

Een belangrijke reden hiervoor is dat deze huishoudens een groter deel van hun uitgaven besteden aan gas en elektriciteit dan werknemers en zelfstandigen. Aangezien de energieprijzen in 2010 daalden, was het inflatieverlagende effect hiervan dus groter bij uitkeringsontvangers en gepensioneerden. Daarnaast gaven ze relatief minder uit aan autobrandstoffen. Deze werden juist duurder.

De verschillen in inflatie tussen de typen huishoudens worden veroorzaakt door verschillende uitgavenpatronen. Tussen individuele huishoudens binnen hetzelfde type kunnen echter ook grote verschillen bestaan in het bestedingenpakket. Aan de hand van het eigen bestedingenpatroon is met behulp van de persoonlijke inflatiecalculator een individuele prijsontwikkeling te berekenen. (CBS)

Deze website is  SSL beveiligd 

©2024 Dreamview | Designed, Developed & Hosted by DreamView ICT & Internet Services

Hallo ondernemer! Vraag over AOV verzekering voor zelfstandig Professionals? Wilt u teruggbeld?

WhatsApp Chat & Terugbel Service
Close and go back to page