fbpx
Image
Image

Dekkingsgraad pensioenen beter door stijging lange rente

De financiële positie van pensioenfondsen is verbeterd in het vierde kwartaal van 2010. Dit kwam vooral door de stijging van de lange rente. Hierdoor hoeven pensioenfondsen minder geld te reserveren voor toekomstige uitkeringen.

Uit woensdag gepubliceerde cijfers van De Nederlandsche Bank (DNB) blijkt dat de gemiddelde dekkingsgraad van pensioenfondsen is gestegen van 99 procent eind september naar 107 procent aan het einde van het jaar.De dekkkingsgraad geeft aan of pensioenfondsen voldoende geld in kas hebben om aan hun toekomstige verplichtingen te voldoen. DNB stelt als minimumeis een dekkingsgraad van 105 procent.

Meer rente
De verplichtingen van pensioenfondsen zijn voor het eerst sinds juni 2009 gedaald, met 62 miljard euro tot 699 miljard euro. In het laatste kwartaal steeg de lange rente weer van 3 procent naar 3,8 procent.Behalve de rente steeg ook de waarde van beleggingen in aandelen in het vierde kwartaal. Maar dit was onvoldoende om het verlies van de beleggingen in vastrentende waarden (staats- en bedrijfsleningen, hypotheken) goed te maken, aldus DNB.Nog altijd zijn er pensioenfondsen in de problemen. Het aantal deelnemers dat is aangesloten bij een pensioenfonds met een dekkingsgraad van minder dan 105 procent, bedraagt drie miljoen. Dat waren er in het derde kwartaal van vorig jaar 4,8 miljoen.(
ANP)


Deze website is  SSL beveiligd 

©2024 Dreamview | Designed, Developed & Hosted by DreamView ICT & Internet Services

Hallo ondernemer! Vraag over AOV verzekering voor zelfstandig Professionals? Wilt u teruggbeld?

WhatsApp Chat & Terugbel Service
Close and go back to page