fbpx
Image
Image

Kan ik een verzekering afsluiten als ik HIV heb?

Ja, dat is mogelijk. Nederlandse verzekeraars beschouwen HIV als een chronische aandoening, die vaak gewoon kan worden verzekerd. Dat is in vrijwel geen enkel ander land het geval.

Erfelijkheidsvragen moet ik dit beantwoorden?

Dat hangt ervan af welk verzekerd bedrag je wil verzekeren. Als je een verzekering afsluit met een uitkering die onder de vragengrens ligt, dan mag de medisch adviseur namelijk geen erfelijkheidsvragen stellen. deze vragengrens wordt om de drie jaar aangepast en is per 1 januari 2019 voor AOV verzekeringen:

  • Voor het eerste jaar van arbeidsongeschiktheid: 40.309 euro
  • Voor de volgende jaren van arbeidsongeschiktheid: 26.985 euro 

 

Wat is een vragengrens?

De ‘vragengrens’ is belangrijk bij erfelijkheid en verzekeren. De vragengrens is een bedrag dat het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS)vaststelt. Als je een verzekering wilt boven dit bedrag, mag de verzekeraarvragen naar ernstige onbehandelbare erfelijke aandoeningen. Wil je een verzekering onder dit bedrag? Dan mag de verzekeraar daar niet naar vragen. 

 

Vragengrenzen voor 2023 - 2025De vragengrenzen gelden van 1 juli 2023 tot 1 januari 2025:• Voor levensverzekeringen € 328.131,-• Voor het eerste jaar van arbeidsongeschiktheid € 47.578,-• Voor de tweede en daaropvolgende van arbeidsongeschiktheid € 31.851,-

De vragengrens staat in artikel 5 van de Wet op de medische keuringen (Wmk).De minister van VWS past de vragengrens standaard eens per 3 jaar aan.De vorige keer was dat per 1 januari 2022. In 2023 is dat bedrag tussentijdsverhoogd. De reden is de inflatie.

Verzekeraars hebben met elkaar afgesproken om nooit vragen te stellen over erfelijke ziektes bij verzekeringsbedragen onder de hierbovengenoemde vragengrenzen. En verschillende verzekeraars stellen deze vragen óók niet boven die bedragen.

Sommige verzekeraars stellen de aanvullende vragen naar erfelijke ziektes of onderzoeken daarnaar wèl als je een verzekering wilt afsluiten boven de hierboven genoemde bedragen.

Onder de vragengrens hoef je de verzekeraar niet te vertellen over erfelijke ziektesin je familie, uitslagen van erfelijkheidsonderzoek bij jouzelf en eventuele preventieve behandelingen.

Dit is wettelijk vastgesteld voor onbehandelbare erfelijke ziektes. Maar verzekeraars hebben afgesproken om dit voor alle erfelijke ziektesniet te vragen, om te voorkomen dat mensen geen erfelijkheidsonderzoek meerlaten doen.In een gezondheidsverklaring wordt gevraagd naar doktersbezoeken.

Kwam je bij een dokter met vragen over erfelijkheid of preventieve behandelingen? Dan mag je deze vragen dus met “nee” beantwoorden.

Boven de vragengrensWil je een verzekering boven het bedrag van de vragengrens? Of is de optelsom van alle lopende verzekeringen die je in de afgelopen drie jaar hebt afgesloten hoger dan de vragengrens?

Boven de vragengrens mogen verzekeraars wel vragen naar erfelijke ziektes in je familie, naar uitkomsten van erfelijkheidsonderzoek en naar eventuele preventieve behandelingen. Niet alle verzekeraars doen dit ook.Sommige verzekeraars vragen je alleen een gezondheidsverklaring zonder deze erfelijkheidsvragen in te vullen, ook als je een verzekering boven de vragengrens wilt. Andere verzekeraars stellen boven de vragengrens altijd aanvullende erfelijkheidsvragen en/of stellen een medische keuring verplicht.

Deze website is  SSL beveiligd 

©2024 Dreamview | Designed, Developed & Hosted by DreamView ICT & Internet Services

Hallo ondernemer! Vraag over AOV verzekering voor zelfstandig Professionals? Wilt u teruggbeld?

WhatsApp Chat & Terugbel Service
Close and go back to page