fbpx
Image
Image

De belangrijkste wetswijzigingen voor zzp’ers per 1 januari 2019

4. Aanscherping meldcode kindermishandeling
Ben je een zzp’er die werkt met gezinnen, kinderen of volwassenen, zoals in een kinderopvang of in de zorg? Vanaf 1 januari 2019 ben jij verplicht om Veilig Thuis te informeren wanneer je kindermishandeling of huiselijk geweld constateert. Wanneer je na vermoedens van mishandeling zelf een hulptraject wilt starten, dien je je te laten registeren bij Veilig Thuis. Naast deze verplichtingen komen er ook nieuwe beroepscodes. Zo kunnen beroepskrachten zelf bepalen wanneer er sprake is van mishandeling.

5. Gedeeltelijke bijtelling: 22% voor elektrische auto’s duurder dan € 50.000,-
Wanneer je in 2019 een elektrische auto koopt of leaset voor je zaak en je daar ook privé in gaat rijden, dan geldt voor auto’s met een catalogusprijs tot € 50.000,- een bijtelling van 4%. Wanneer de catalogusprijs boven dit bedrag ligt, dan geldt een bijtelling van 22% voor het bedrag boven die € 50.000,-.\

6.De brutobedragen van het wettelijk minimumloon en het minimumjeugdloon stijgen. Heb jij personeel in dienst dat het minimumloon verdient? Dan is dit wettelijk brutominimumloon (WML) voor werknemers van 22 jaar en ouder - bij een volledig dienstverband - vanaf 1 januari 2019:

€ 1.615,80 per maand
€ 372,90 per week
€ 74,58 per dag

7.Heb jij een bedrijf in bijvoorbeeld de horeca, agro, recreatie, sport, cultuur, bouw of retail? Of als schoenmaker, kleermaker of kapper? Dan mag jij factureren tegen het lage btw-tarief. Dit was tot nu toe nog 6%. Maar vanaf 1 januari is het lage btw-tarief vastgesteld op 9%. Deze verhoging heeft invloed op je prijsstelling, administratie en btw-aangifte. Bereid je daarom alvast goed voor.

8. 

Heb jij personeel in dienst? Dan hebben jouw werknemers vanaf 2019 recht op 1 week betaald geboorteverlof als hun vrouw of vriendin bevallen is. Nu is dit verlof nog 2 dagen. Dit verlof moet de werknemer in de eerste vier weken na de geboorte opnemen.

Werknemers die een kind adopteren of een pleegkind in huis nemen, hebben recht op adoptie- of pleegzorgverlof. Vanaf 2019 kunnen deze werknemers 2 weken langer met pleegzorg- en adoptieverlof. Het verlof gaat namelijk van 4 naar 6 weken en geldt voor beide ouders. Tijdens het pleegzorg- of adoptieverlof heeft een werknemer recht op een uitkering via UWV ter hoogte van het (maximum)dagloon.

Deze website is  SSL beveiligd 

©2024 Dreamview | Designed, Developed & Hosted by DreamView ICT & Internet Services

Hallo ondernemer! Vraag over AOV verzekering voor zelfstandig Professionals? Wilt u teruggbeld?

WhatsApp Chat & Terugbel Service
Close and go back to page