fbpx
Image
Image

Zzp’er in de bouw vaak niet verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid, maar waarom?

Terugtrekkende overheidDie onaantrekkelijke verzekeringen voor arbeidsongeschikte zzp’ ers zijn volgens MAX Ombudsman Rogier de Haan een logisch gevolg van de terugtrekkende overheid. “Tot het begin van deze eeuw kwamen arbeidsongeschikte zzp’ers automatisch terecht in de Wet Arbeidsongeschiktheidsverzekering Zelfstandigen (WAZ). Dat was een soort WAO voor zelfstandigen. Toen de overheid de WAZ per 1 augustus 2004 afschafte, werd dit overgelaten aan de vrije markt. Het resultaat: dure verzekeringen met ongunstige voorwaarden.” Deze situatie is volgens hem niet zo makkelijk terug te draaien: “Zoiets keer je om door de terugkeer van een wet die lijkt op de WAZ”, zegt De Haan.

AlternatievenZolang dit niet gebeurt, zijn er volgens de MAX Ombudsman nog een paar andere alternatieven waar de zzp’ers in de bouw zich tot kunnen wenden. Hij noemt het voorbeeld van een verzekeringscoöperatie, opgezet door de zzp’ers zelf: “Zo’n coöperatie heeft geen winstoogmerk, en je bepaalt zelf de voorwaarden. Boeren gebruikten dit soort constructies eeuwen geleden al.”

Ook zou het helpen als meer zzp’ers in de bouw een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten, zodat de verzekeraars de risico’s kunnen spreiden over meer mensen. Als dit gebeurt, gaan de premies naar beneden. De zelfstandigen moeten echter niet denken aan een daling van honderden euro’s per maand, want duur zal het altijd blijven.

(Bron: Trouw, Rogier de Haan, UWV, Rijksoverheid)

Deze website is  SSL beveiligd 

©2024 Dreamview | Designed, Developed & Hosted by DreamView ICT & Internet Services

Hallo ondernemer! Vraag over AOV verzekering voor zelfstandig Professionals? Wilt u teruggbeld?

WhatsApp Chat & Terugbel Service
Close and go back to page