fbpx
Image
Image

AOV Verzekering, zakelijk of privé afsluiten?

Fiscale gezien.

Premies voor een privé gesloten AOV zijn aftrekbaar in box 1 van de inkomstenbelasting als uitgaven voor inkomensvoorzieningen, AOV ziekte uitkeringen worden in dezelfde box belast als inkomsten uit vroegere dienstbetrekking. De verzekeraar houdt loonbelasting in als voorheffing, deze wordt verrekend met de inkomstenbelasting. Indien een BV verzekeringnemer is, vormen de premies bedrijfskosten. Uitkeringen vallen derhalve ook in in de winst. Beide hebben dus gevolgen voor de vennootschapsbelasting. Niet de verzekeraar maar de BV moet loonbelasting inhouden als de uitkering aan de DGA wordt overgemaakt.

Ondernemers die werken vanuit een rechtspersoon bijv. een BV kunnen ervoor kiezen om een AOV óf op naam van de rechtspersoon of AOV op eigen naam (privé) te sluiten.

Let op bij een zwangerschapsuitkering! Deze uitkering is in tegenstelling tot een ziekteuitkering onbelast.Arbeidsongeschiktheid kan soms leiden tot een faillissement, of omgekeerd. Sluit daarom nooit een AOV af op naam van een werkmaatschappij. Hiermee voorkom je dat de uitkeringen eventueel in de failliete boedel vallen. 

AOV verzekering op eigen naam/privé afsluiten: Voordelen: 

  • Fiscaal voordeel: de premie is aftrekbaar van de inkomstenbelasting (tot 52% aftrek).  Dit fiscale voordeel is hoger dan bij afsluiten op naam van BV. (25% VPB / 22% DB).
  • Mogelijke uitkering van de AOV verzekering kan niet in een failliete boedel verdwijnen.  

AOV verzekering op eigen naam/privé afsluiten: Nadelen:  

  •  De premie is voor eigen rekening
  •  Eventuele uitkering is fiscaal hoger belast danwanneer de AOV op naam van BV is afgesloten.Compensatie:Als de ondernemer de AOV privé afsluit, mag daar vanuit de BV een financiële compensatie tegenover staan. Bijvoorbeeld in de vorm van extra salaris of een dividenduitkering ter grootte van de AOV-premie.

AOV verzekering Zakelijk afsluiten: Voordelen: 

Als de verzekering wordt afgesloten door een rechtspersoon (BV, NV, stichting of vereniging) is de premie op te voeren als aftrekpost voor de vennootschapsbelasting. 

  •  De ondernemer draagt de kosten van een AOV niet zelf privé.
  •  Premies zijn aftrekbaar van de vennootschapsbelasting.
  •  De uitkering is fiscaal lager belast dan bij privé afsluiten.

AOV verzekering Zakelijk afsluiten: Nadelen

  • Als de rechtspersoon een arbeidsongeschiktheids-uitkering ontvangt en failliet gaat, verdwijnt de uitkering mogelijk in de failliete boedel.  

Belastingdienst: Verzekering met periodieke uitkeringen

Sluit u een AOV af die periodiek, bijvoorbeeld maandelijks, uitkeert? Dan kunt u de premies die u betaalt, aftrekken. Ook al sluit u de AOV af als ondernemer, deze premies zijn géén kostenpost voor uw onderneming. In uw aangifte inkomstenbelasting trekt u ze af als ‘uitgave voor andere inkomensvoorzieningen’.

De periodieke uitkeringen geeft u in uw aangifte op als ‘inkomsten uit vroegere dienstbetrekking’. Dus níet als ‘winst uit onderneming’.

Uw verzekeringsmaatschappij houdt loonbelasting in op de periodieke uitkeringen die u krijgt. Die ingehouden loonbelasting kunt u in uw aangifte inkomstenbelasting verrekenen als voorheffing.

Deze website is  SSL beveiligd 

©2024 Dreamview | Designed, Developed & Hosted by DreamView ICT & Internet Services

Hallo ondernemer! Vraag over AOV verzekering voor zelfstandig Professionals? Wilt u teruggbeld?

WhatsApp Chat & Terugbel Service
Close and go back to page