fbpx
Image
Image

Aftrekbaarheid premie arbeidsongeschiktheidsverzekering

Sinds 1 januari 2009 gelden er nieuwe fiscale regels voor periodieke uitkeringen van arbeidsongeschiktheidsverzekeringen. Deze nieuwe regels zijn ook van toepassing op uitkeringen van het TAF Zelfstandigenplan. De voorwaarden waaronder uitkeringen wel of niet belast zijn, zijn terug te vinden in het Besluit van 3 juni 2008, nr. CCP2008/287M, Stcrt. Nr. 112, punt 3.2.

Wel of niet belast?

De algemeen aanvaarde veronderstelling is, dat wanneer men de premie in box 1 aftrekt, de uitkering belast is. Wanneer men de premie niet aftrekt, is de uitkering onbelast. Uit bovengenoemd besluit blijkt dat deze veronderstelling niet juist is. Hoe werkt het dan wel? In principe zijn alle AOV uitkeringen belast als inkomen in box 1 en moeten de betaalde premies in aftrek worden gebracht op box 1. Er is echter een uitzondering op deze regel:
AOV verzekeringen die recht geven op een uitkering ineens, waarbij de verzekeraar bevoegd is voorschotten op de kapitaalsuitkering uit te betalen. Bij deze soort mag men kiezen of men de premie af wil trekken van de inkomstenbelasting of niet. Kiest men ervoor de premie niet af te trekken van de inkomstenbelasting? Dan is de hierbij behorende uitkering netto te genieten. Natuurlijk wordt door de belastingdienst deze uitkering dan wel meegenomen in de bepaling van het box 3 inkomen.

Wat betekent dit voor TAF polissen?
In onze polisvoorwaarden wordt specifiek beschreven dat er uitgekeerd wordt aan het einde van de arbeidsongeschiktheid in één som. De uitkering zal, zolang de arbeidsongeschiktheid voortduurt, voor elke volle maand van arbeidsongeschiktheid als voorschot maandelijks achteraf worden betaald. Deze voorschotten worden geacht niet te zijn uitkeringen welke van maand tot maand worden gekregen en zijn daarom, indien gewenst, netto te genieten.

Deze website is  SSL beveiligd 

©2024 Dreamview | Designed, Developed & Hosted by DreamView ICT & Internet Services

Hallo ondernemer! Vraag over AOV verzekering voor zelfstandig Professionals? Wilt u teruggbeld?

WhatsApp Chat & Terugbel Service
Close and go back to page