fbpx
Image
Image

Preventietips arbeidsongeschiktheid zelfstandig professional
Preventie van arbeidsongeschiktheid is erg belangrijk. Zeker voor zelfstandig ondernemers. Als zelfstandig ondernemer draagt u namelijk niet alleen de mentale en/of lichamelijke klachten van arbeidsongeschiktheid, maar ook de financiële ongemakken. Helaas is uitval door ziekte niet 100% te voorkomen, maar deze 6 arbeidsongeschiktheid preventietips verkleinen de kans wel.

 1. Blijf in beweging op kantoor

Het klinkt zo vanzelfsprekend, maar in beweging blijven op het werk schiet er vaak bij in. Veel zitten is echter ongezond. Zo zijn mensen met zittende beroepen vatbaarder voor chronische ziektes als kanker, diabetes en hart- en vaatziektes. Blijf daarom in beweging door vaak water te halen, regelmatig uw houding te veranderen en elke 20 minuten even op te staan en te lopen.

2. Neem genoeg pauzes tijdens het werk

Een burn-out zit in een klein hoekje. Of u het nou doet omdat het te druk is of omdat u een goede indruk wilt maken, het niet nemen van pauzes of gestructureerd overwerken is nooit verstandig. Lichaam én geest hebben namelijk behoefte aan rust, wat voor beroep u ook uitoefent. Bovendien bent u ook veel productiever wanneer u wél een werkpauze inlast.

3. Creëer een ergonomisch verantwoorde werkplek

Dat een ergonomisch verantwoorde werkplek erg belangrijk is, blijkt wel uit het feit dat 34% van al het ziekteverzuim het resultaat is van fysieke klachten door een werkplek met slechte ergonomie. Laat dus altijd een professioneel iemand kijken naar de volgende ergonomische kenmerken:

 De hoogte van uw bureaustoel

De hoogte van uw bureau

 De afstand tussen u en het beeldscherm

De ondersteuning van uw armen

 De hoeveelheid beenruimte

 

 4. 'Nee' zeggen op het werk

“Kun je nog even die jaarcijfers van 2018 analyseren?” of “Kan jij niet even die hoveniersklus van mij overnemen?”. Vaak denkt u dat ‘nee’ geen antwoord is en stemt u – tegen beter weten in – toe. Met de nodige stress als gevolg. ‘Nee’ is wél een antwoord, zeker als u het kunt onderbouwen en eventueel een alternatieve oplossing biedt.

 

5. Herken de signalen van stress

In Nederland heeft zo’n 75% van alle ondernemers stress door een te hoge werkdruk. Het gezegde “van hard werken is nog nooit iemand ziek geworden”, is dus zeker te betwijfelen. Van stress kunt u wel degelijk ziek worden en ook langdurige arbeidsongeschiktheid ligt bij stress al snel op de loer. Wees dus alert en herken de volgende signalen van stress:

 Vermoeidheid, zowel op de werkvloer als thuis

 Slaapproblemen

 Moeite met veranderen

 Snel geïrriteerd, vaak ontevreden en veel piekeren

Minder betrokken bij het bedrijf en de werkzaamheden

Lichamelijkeklachten zoals een hoge bloeddruk, hoofdpijn en spierpijn

Steeds vaker ziekmelden

6. Vraag op tijd om hulp

Misschien wel de belangrijkste tip om arbeidsongeschiktheid te voorkomen is het vragen om hulp. Het beste is om een professioneel iemand aan te haken, maar ook het delen van uw gevoelens met een bekende kan helpen. Zo zijn de mensen in uw omgeving er zich bewust van uw gesteldheid en kunnen zij eventueel aan de bel trekken als u dat zelf niet kan.

Dank aan Klaverblad

Deze website is  SSL beveiligd 

©2020 Dreamview | Designed, Developed & Hosted by DreamView ICT & Internet Services

Hallo! Welkom ondernemer! Vraag over AOV verzekering voor zelfstandig Professionals?

WhatsApp Service
Close and go back to page