fbpx
Image
Image

pointing down 125 125Robots en automatisering kunnen saaie routinetaken van mensen overnemen. Dat is een mooi streven, maar er zit een keerzijde aan de medaille. Wanneer alleen de complexe taken overblijven voor mensen, neemt het risico op burn-out toe.

Meer risico op burn-out door robotisering
Dat stelt Dominic Price, werkfuturist bij softwarebedrijf Atlassian. “Ik zou het geweldig vinden als robots ons de ruimte geven om fantastisch, creatief en complex werk te doen waardoor we ons allemaal geweldig voelen. Maar ik heb in de praktijk gezien dat, als je de saaie taken bij mensen weghaalt, ze meer complex werk laat doen en de werktijden hetzelfde blijven, de cognitieve belasting hoger wordt. Ik denk niet dat we dat al aankunnen.”

Blaren op het brein
“Er is natuurlijk veel onderzoek naar geestelijk welbevinden en burn-out en mensen die lijden aan cognitieve overload. Als we kijken naar de manier waarop technologie ons beïnvloedt, dan moeten we kijken hoe we werk opnieuw inrichten, niet alleen vanuit het fysieke aspect, maar ook het mentale aspect. Want als je te veel fysiek werk doet, krijg je blaren op je handen. Maar niemand kan de blaren op mijn brein zien.”


“Ik denk niet geestelijke overbelasting iets is dat we willen repareren, ik denk dat we dat willen voorkomen. Betekent het feit dat we 24/7 kunnen werken ook dat we dat moeten doen? Ik denk dat we als mensen, als maatschappij en als werkgever voor onze mensen moeten zorgen.”

Gelijkwaardige partners
Price verwacht dat technologie en mensen steeds meer gelijkwaardige partners zullen worden. “We zijn gewend om te denken aan mensen en technologie als twee afzonderlijke dingen. We zijn op een punt aangekomen dat we op een meer symbiotische manier daarover moeten nadenken. Niet aan de ene kant kunstmatige intelligentie en machine learning en aan de andere kant de mens, maar hoe die dingen samenkomen.”

Deze website is  SSL beveiligd 

©2020 Dreamview | Designed, Developed & Hosted by DreamView ICT & Internet Services

Hallo! Welkom ondernemer! Vraag over AOV verzekering voor zelfstandig Professionals?

WhatsApp Service
Close and go back to page