fbpx
Image
Image

Iedereen verplicht meedoen met de verzorgingsstaat?

De verzorgingsstaat is zeer de moeite waard om overeind te houden, niet alleen uit solidariteit of menslievendheid, maar ook omdat die de weerbaarheid van onze economie enorm versterkt heeft. Dat hebben we kunnen zien bij de afgelopen crisis: dankzij de verzorgingsstaat konden tienduizenden Nederlanders het volhouden en hebben ze bijvoorbeeld hun huis niet hoeven verlaten. De verzorgingsstaat helpt om schokken in de economie te dempen.

Valse concurrentie
Verplicht in het pensioenstelsel en verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid lossen meteen een ander probleem op: de race naar beneden in arbeidsvoorwaarden die de bloei van onze economie afremt, en de onrechtvaardig verdeelde fiscale druk tussen mensen met een vast contract en zzp'ers.

Omdat zzp'ers meestal geen pensioen opbouwen, en de kosten daarvan dus ook niet in hun tarieven doorberekenen, zijn ze al gauw 20 tot 25 procent goedkoper dan iemand in loondienst. Dat is valse concurrentie, en dat heeft een te groot drukkend effect op de lonen van mensen in vaste dienst.

Zzp'ers betalen ook minder belasting, terwijl ze, omdat ze geen pensioen opbouwen en vaak geen arbeidsongeschiktheidsverzekering hebben, uiteindelijk veel meer afhankelijk zijn van de AOW en bijstand voor hun vangnet. Maar daarvoor hebben mensen in vaste dienst via de belastingen juist weer een groter deel moeten betalen. Dit is niet solidair en kalft de verzorgingsstaat plakje voor plakje af. Als je dit tot zijn uiterste consequentie doordenkt, zijn er te weinig mensen die nog voldoende belasting betalen om de AOW en bijstand overeind te houden, terwijl de groep die deze voorzieningen keihard nodig heeft alleen maar groeit.

Een hogere AOW lost het probleem niet op, want dat heeft een levensgroot nadeel: omdat de AOW drukt op de rijksbegroting zet een hogere AOW het financieringstekort en de staatsschuldquote onder druk. Als Nederland binnen EU-begrotingseisen wil blijven, dan moet er dus bezuinigd worden op onderwijs, of dijken, of defensie, om de AOW te betalen. Over solidariteit tussen generaties gesproken. Daarom de simpelste oplossing: stel meedoen aan de verzorgingsstaat verplicht.

Bron Esther-Mirjam Trouw

Deze website is  SSL beveiligd 

©2024 Dreamview | Designed, Developed & Hosted by DreamView ICT & Internet Services

Hallo ondernemer! Vraag over AOV verzekering voor zelfstandig Professionals? Wilt u teruggbeld?

WhatsApp Chat & Terugbel Service
Close and go back to page