fbpx
Image
Image

Zelfstandigen in de bouw zwaar onderverzekerd, wie zijn schuld is dat?

Allerzwaarst
Acceptatie is inderdaad een probleem, ziet ook het Verbond van Verzekeraars, belangenvereniging voor schade- en levensverzekeraars. Maar veel speling hebben verzekeraars niet, zegt woordvoerder Paul Koopmans. Bij het verzekeren van mensen met een groot risico op gezondheidsproblemen, hoort nu eenmaal een hoge premie, stelt hij. “Kan een bouwvakker zo’n hoge premie niet betalen, dan heeft het geen zin deze aan te bieden.” Hoeveel bouwvakkers met de allerzwaarste beroepen moeten neertellen voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering, kan het verbond niet zeggen. Zelfstandigen Bouw schat de kosten op zo’n 500 tot 600 euro in de maand.

Zowel de verzekeraars als de zzp-belangenclubs en werkgeversorganisatie AWVN noemen het groeiend aantal onverzekerde bouwvakkers ‘maatschappelijk onwenselijk’. AWVN stelde een aantal weken geleden voor de arbeidsongeschiktheidsverzekering voor alle werkenden verplicht te stellen. Verzekeraars en zzp-organisaties richten zich liever op omscholing en het voorkomen van arbeidsongeschiktheid.

‘Een brandend schip gaan ze niet verzekeren’
Pedro Huting (60), schilder

“Pas toen ik een uitkering wilde, kwam ik erachter dat ik maar tot mijn 60ste verzekerd ben. Dat stond in de kleine lettertjes. Ik kreeg er van mijn verzekeraar nog een jaar extra bij. Maar in maart stopt mijn uitkering. Na er ruim twintig jaar voor te hebben betaald, zo’n 300 euro in de maand. Bij een andere verzekeraar kan ik niet terecht. Ik heb een hartinfarct gehad, heb artrose aan mijn handen, vernauwde bloedvaten in mijn benen. Een brandend schip gaan ze niet verzekeren. Wat ik ga doen weet ik nog niet. Misschien in de bijstand. Maar daar heb ik met mijn eigen huis waarschijnlijk geen recht op. Van de arbeidsongeschiktheidsuitkering kom ik nu al niet rond. Een paar uur in de week ben ik daarom toch aan het werk.”

AOV Specialist bij AOV-zzp.nl: Arnoud Wennekus:

Dat stond in de kleine lettertjes.

Dit is gewoon meehuiljournalistiek: Als je een dergelijke zinssnede opneemt als professioneel journalist dan ontneem je daarmee de zelfstandig ondernemer elke verantwoordelijkheid, common sense en zelfstandigheid. Je zet de zelfstandig ondernemer neer als een onwetend kind dat geen idee had wat er allemaal aan de hand was toen hij zijn handtekening onder de AO verzekering aanvraag zette. Aangezien dit de teneur lijkt te zijn de afgelopen 12 jaar wil ik hier dit punt nu eens maken, neem de ondernemer nu eens serieus! Dezelfde ondernemer heeft nu seriueze klachten die journalisten graag optekenen, omwille van hun eigen agenda. Amen.

Inhoudelijk

"Eindleeftijd 60 jaar" bij een AO verzekering is echt geen in bijlage 17 weggestopt artikel dat lastig te lezen en/of te begrijpen is. Het is volkomen helder bij acceptatie dat dit een van de belangrijke beperkingen is. Deze beperking zorgt er zijdelings overigens voor dat de verzekering beter betaalbaar wordt. Omdat met de leeftijd de kans op arbeidsongeschiktheid nu eenmaal stijgt en zeker bij een fysiek zwaar beroep, en daarmee ook de premie. De journalist gaat mee in het wegzetten van de grote verzekeraar tegen de kleine onwetende ondernemer. Dezelfde zelfstandig ondernemer nemen wij echter heel serieus! Deze zal zeker voordat hij uberhaupt een overeenkomst tekent, goed gelezen moeten hebben wat hij tekent. Of advies had moeten  inwinnen bij een professionele en onafhankelijke AOV Specialist.

Dat gezegd hebbende: er is absoluut een issue gaande in de zware fysieke beroepen wat betaalbaarheid qua premies en acceptatie. Ook komt het voor dat vele zich jonger (nog) niet wilden verzekeren, omdat ze zich jong en onkwetsbaar achtten en, begrijpelijk, liever de centen in de zak houden. Echter op het moment dat er toch ziekte voorkomt, zeg bijvoorbeeld rug-schouder problemen/ hernia, dan is acceptatie later soms niet meer mogelijk, of alleen met (tijdelijke) uitsluitingen met betrekking tot reeds bestaande klachten en/of afwijkingen. Verzekeraars verzekeren in principe natuurlijk alleen onzekere voorvallen en geen reeds voorgevallen schades omdat die de verzekering direct onbetaalbaar en daarmee alle ondernemers onverzekerbaar maken. Op tijd omscholen of taken binnen het bedrijf anders verdelen is absoluut iets waar de ondernemer  z e l f  over zou mogen nadenken. Het gaat namelijk om zijn lijf en leden, zijn financiele toekomst en zijn gezin, en pensioen.

Opmerking: Schilders en Timmermannen kunnen tegenwoordig gewoon tot 68 verzekerd worden. Stucadoors eindleeftijhd inderdaad maximaal 55 jaar. 

Trouw Jeannine Julen– 22:47, 22 oktober 2018

Oplossingen: Andere directe alternatieve oplossingen Smartfunds / Broodfondsen kunnen een oplossing voor maximaal twee jaar bieden.

Deze website is  SSL beveiligd 

©2024 Dreamview | Designed, Developed & Hosted by DreamView ICT & Internet Services

Hallo ondernemer! Vraag over AOV verzekering voor zelfstandig Professionals? Wilt u teruggbeld?

WhatsApp Chat & Terugbel Service
Close and go back to page