fbpx
Image
Image

Meeste zzp’ers verzekeren zich nog steeds maar niet tegen arbeidsongeschiktheid

Broodfonds
Ook kunnen zzp’ers zich voor de eerste twee jaar van de arbeidsongeschiktheid verzekeren als deelnemer aan een broodfonds. Dit bestaat uit ondernemers die samen iedere maand geld reserveren. Wordt een zzp’er ziek dan krijgt hij van de anderen in het broodfonds maandelijks een schenking om van rond te komen.

Arbeidsongeschiktheidscriterium
Bij een aov kiest de zzp’er zelf welk inkomen hij wil verzekeren. De uitkering berust op de mate van arbeidsongeschiktheid. De verzekeringsarts bepaalt het arbeidsongeschiktheidspercentage na een medische keuring.

Van belang is verder het arbeidsongeschiktheidscriterium. Bij beroepsarbeidsongeschiktheid beoordeelt de verzekeraar alleen of de zzp’er nog zijn eigen beroep kan uitoefenen. Is dat niet het geval, dan krijgt hij een uitkering. Daarnaast is er het criterium ‘passende arbeid’, waarbij de verzekeraar op basis van iemands opleiding, ervaring en vaardigheden kijkt welk passend werk hij kan doen. Bij ‘gangbare arbeid’ beoordeelt de verzekeraar los van de eerdere functie en ervaring of de zzp’er nog ander, algemeen geaccepteerd werk kan doen. Bij passende en nog meer bij gangbare arbeid is de kans op een uitkering een stuk kleiner dan bij beroepsarbeidsongeschiktheid.

Belastingaftrek
Als zzp’ers geen maatregelen treffen om arbeidsongeschiktheid op te vangen, dan hebben ze een inkomensval of zelfs helemaal geen inkomsten. Ze zullen zich dus moeten verzekeren of een reserve moeten opbouwen voor een langere arbeidsongeschiktheidsperiode. De kosten lijken de belangrijkste drempel voor het afsluiten van een aov. Een zzp’er die door de Belastingdienst erkend is als ondernemer kan de premie voor een aov echter aftrekken van zijn inkomstenbelasting. De nettokosten kunnen hierdoor meevallen.

Deze website is  SSL beveiligd 

©2024 Dreamview | Designed, Developed & Hosted by DreamView ICT & Internet Services

Hallo ondernemer! Vraag over AOV verzekering voor zelfstandig Professionals? Wilt u teruggbeld?

WhatsApp Chat & Terugbel Service
Close and go back to page