fbpx
Image
Image

AOV voor boeren kunnen beter en goedkoper

Animo onder jonge boeren

Verzekeraars zien de laatste jaren wel dat hun agrarische AOV-portefeuilles groeien. Vooral jonge boeren zouden in toenemende mate een AOV afsluiten. “De groep tot 35 jaar kiest daarbij vaak voor een verzekerde eindleeftijd van 67 jaar”, zegt Jelle Groeneveld van . “Jongeren hebben nog veel onzekerheid en het risico is hoger bij arbeidsongeschiktheid. Deze jonge boeren kiezen in de beginjaren vaak voor een relatief lage premie die meegroeit met het bedrijf.”

De 50‘ers met AOV zitten meer in dubio. De stoppers (vanwege fosfaat) en de boeren met opvolger zeggen de verzekering vaker op. In dat laatste geval is de reden vaak dat ze hun kind goed willen verzekeren en zelf de laatste jaren bewust risico nemen.

Vrees voor hoge pemies
De 40‘ers en 50‘ers die door willen, houden eerder vast aan hun vertrouwde AOV-polis. Ook omdat ze bij een nieuwe AOV hoge premies vrezen. Al merkt Groeneveld dat deze groep toch wat vaker een iets hoger verzekerde eindleeftijd van 62 jaar kiest, met jaarlijks vaststaande premies. Die leeftijdsstijging is beperkt vanwege de prijs, maar ook omdat deze boeren beter kunnen inschatten in hoeverre ze de periode tot het pensioen kunnen overbruggen.

‘Het idee van een AOV voor het leven is achterhaald’

Veel boeren met een AOV hebben echter nog steeds een al jaren oude polis met 60 jaar als eindleeftijd, merkt Erik van der Laan, directeur  een bedrijf dat zich specifiek op boeren richt. “Er is veel passiviteit, terwijl boeren juist nu vaak een goedkopere AOV kunnen afsluiten, zelfs mét hogere eindleeftijd. Daar zijn twee redenen voor: de concurrentie tussen verzekeraars is heviger geworden en in de oude polissen ontbreekt maatwerk. Het idee van een AOV voor het leven is achterhaald.”


Geen standaard polis meer
Het maatwerk van nieuwe AOV’s zit ’m in meerdere dingen. Er worden veel meer typen verzekeringen aangeboden dan pakweg tien jaar geleden. Zo zijn er veel tussenvormen bijgekomen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een goedkopere AOV die wél tot 67 jaar verzekert, maar bij arbeidsongeschiktheid maximaal drie tot zeven jaar uitkeert. Dat kan voor 50‘ers een reële optie zijn, 

Maar er zijn meer aandachtspunten. “In veel gevallen sluiten oude polissen en dekkingsgraden niet meer aan bij de huidige bedrijfssituatie”, zegt Erik van der Laan. “Bijvoorbeeld door te lage verzekerde waardes – gemiddeld wel 20 tot 30% – of gestegen lonen.” Zo kost agrarisch personeel bij AB Werkt tussen de € 15 tot € 35 per uur.

Meer kansen dan risico‘s
Voor de boer zijn er niettemin meer kansen dan risico‘s. De toegenomen automatisering maakt het beroep minder risicovol dan voorheen. Alleen dat kan volgens Van der Laan al € 400 tot € 800 premie per jaar schelen. Ook het eigen risico is volgens verzekeraars vaak te standaard en ongunstig ingesteld. Dit alles maakt een nieuwe AOV niet plotseling tot een koopje, maar wel het heroverwegen waard. Een check is nu interessanter dan een paar jaar geleden.

Deze website is  SSL beveiligd 

©2024 Dreamview | Designed, Developed & Hosted by DreamView ICT & Internet Services

Hallo ondernemer! Vraag over AOV verzekering voor zelfstandig Professionals? Wilt u teruggbeld?

WhatsApp Chat & Terugbel Service
Close and go back to page