fbpx
Image
Image

Interessant: Adviseur moet klant wijzen op aanbieders waar niet mee wordt samengewerkt

Adviseur moet klant wijzen op aanbieders waar niet mee wordt samengewerkt

Adviseurs dienen de klant ook te wijzen op mogelijkheden bij aanbieders waarmee niet wordt samengewerkt. Dit valt af te leiden uit de uitspraak 2017-650 van de GeschillenCommissie Kifid.

Consumenten willen bij x te Y. een financiering regelen van een recreatiewoning als woonhuis. De adviseur heeft binnen de beschikbare portefeuille maar één aanbieder (BLG Wonen) die zulke objecten wil financieren. Consumenten stellen dat zij later bij de Rabobank een financiering tegen gunstigere voorwaarden hebben verkregen en dat de adviseur er ten minste op had moeten wijzen dat hij niet samenwerkte met deze grootbank.

De adviseur stelt echter dat slechts één van de Consumenten (de vrouw) geklaagd heeft, terwijl het hypotheekadvies een naar haar aard ondeelbare prestatie is, verleend aan de man en de vrouw (consumenten). De adviseur verbindt daaraan de conclusie dat de Commissie geen uitspraak kan doen. Geen van de deelgenoten kan op grond van geldende jurisprudentie voor zichzelf een rechterlijke uitspraak verlangen ten aanzien van de gehele of een gedeelte van de betreffende vordering. Verder stelt de adviseur dat duidelijk aan consumenten is kenbaar gemaakt, voorafgaand aan het adviestraject, dat de adviseur niet alle geldverstrekkers in portefeuille heeft. Adviseur kan alleen adviseren in producten die hij aanbiedt. Rabobank hoorde daar niet bij.

De Commissie volgt de stelling van de consumenten deels. Zij ziet in de omstandigheden van dit specifieke geval aanleiding voor het indringend wijzen op de financiers waarmee de adviseur niet samenwerkt. De Commissie acht het advies op zichzelf echter niet verkeerd. Wel veroordeelt zij de adviseur tot terugbetaling van een deel (700 euro) van de adviesnota.

Deze website is  SSL beveiligd 

©2024 Dreamview | Designed, Developed & Hosted by DreamView ICT & Internet Services

Hallo ondernemer! Vraag over AOV verzekering voor zelfstandig Professionals? Wilt u teruggbeld?

WhatsApp Chat & Terugbel Service
Close and go back to page