fbpx
Image
Image

ZZP-ers zijn niet zielig, zij maken hun eigen keuzes

Toch wordt er in adviesorgaan de Sociaal Economische Raad over een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp’ers gesproken. Wat betekent dat voor de Broodfondsen?
Jonkers: “Dat valt nog niet te zeggen. Van wat wij weten spreken ze over een uitkering op bijstandsniveau, van maximaal twee jaar. Met zo’n uitkering gaan zzp’ers het niet redden. Dat is veel te weinig. Het kan dus zijn dat Broodfondsleden aansluitend iets moeten regelen, en lid blijven.

Schoenmaker: “Het kan ook zijn dat het kabinet een regeling bedenkt waar ons fonds aan voldoet. We hebben al gesprekken gevoerd met het ministerie van sociale zaken en merken dat we serieus worden genomen. Ook niet zo raar met bijna 13.000 leden. Sommige verzekeraars komen daar niet eens aan.”

Is dat zo?
Jonkers: “Niet zo lang geleden vonden verzekeraars zzp’ers helemaal niet interessant, omdat ze zich toch niet zouden verzekeren Dat is aan het veranderen gelukkig. Wat ik veel verzekeraars nog steeds hoor zeggen, is dat ze verlies maken op hun arbeidsongeschiktheidsverzekeringen. Ze keren meer uit dan dat ze binnen krijgen.”

 

Bron: Trouw

Waarom verzekeren zzp’ers zich zo zelden?
Jonkers: “Niet elke zelfstandige heeft een verzekering nodig. Van de naar schatting 700.000 onverzekerde zzp’ers, heeft een deel geld opzij gelegd of een partner met voldoende inkomen. Dan nog blijven er veel onverzekerden over; zo’n 500.000. Voor hen is een verzekering niet altijd betaalbaar of toegankelijk. Een premie kan oplopen tot 800 euro per maand. Zelfs het inwinnen van advies kost soms al honderden euro’s.”

: “Als je in de bouw of in de zorg werkt en ouder bent dan 55 kun je je soms helemaal niet meer verzekeren. Verzekeraars vinden het risico dan te groot.”

Toch steekt de discussie over een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering continu de kop op. Waarom?
Jonker: “Door hoe er tegen zzp’ers wordt aangekeken. De vakbeweging ziet ze als zielige mensen en drukt ze het liefst in een vast dienstverband. En werkgevers gebruiken zzp’ers om hun vaste krachten makkelijker te kunnen ontslaan.”

Schoenmaker: “Mijn advies aan het nieuwe kabinet is: pak het echte probleem aan, help mensen die gedwongen zelfstandige zijn geworden. En zorg ervoor dat mensen die vanwege hun beroep en leeftijd niet of nauwelijks te verzekeren zijn niet langer worden uitgesloten. Geef iedereen keuzevrijheid.

Deze website is  SSL beveiligd 

©2024 Dreamview | Designed, Developed & Hosted by DreamView ICT & Internet Services

Hallo ondernemer! Vraag over AOV verzekering voor zelfstandig Professionals? Wilt u teruggbeld?

WhatsApp Chat & Terugbel Service
Close and go back to page