fbpx
Image
Image

Verplichte zaak AOV- ZZP-er ondoordacht

wijzendevinger

In zijn wekelijkse blog noemt Dik van Velzen (Nibe-SVV) het idee van een verplichte aov voor zzp-ers ondoordacht.

Van Velzen: "Er is (weer eens) discussie over een aov voor de zzp-er. Dit keer naar aanleiding van een artikel van Maarten Camps (directeur-generaal EZ), die een proef voorstelt met een verplichte aov met een opt-outregeling. Via zo’n opt-outregeling zou een inkomensgrens kunnen blijken, waaronder die aov verplicht zou kunnen zijn.

"Een verplichte verzekering met een opt-outregeling is geen verplichte verzekering meer. (...) Vooral de zzp-ers met een matige of slechte gezondheid, hoge leeftijd of een risicovol beroep zouden vrijwillig in de ‘verplichte’ verzekering blijven. Verzekeringsjongens (m/v) kennen dit effect: antiselectie. Gevolg: onbetaalbare premie.

"Wie moet deze verplichte verzekering uitvoeren? Privaat of publiek? Als particuliere verzekeraars de verzekering moeten uitvoeren, stellen zij natuurlijk gezondheidswaarborgen. Dat betekent dat de zzp-ers die zo’n verzekering het meest nodig hebben, meteen buiten de boot vallen. Een ‘verplichte’ verzekering vereist dus ook acceptatieplicht aan de kant van de verzekeraars. Daar begint geen verzekeraar aan, zolang de klant wél de opt-out-mogelijkheid heeft. En zelfs als een verzekeraar het wel zou doen: gezien de antiselectie zou de premie zo hoog zijn dat deze voor de laagstbetaalde zzp-ers toch weer onbetaalbaar wordt. Over die premie gesproken: mag elke verzekeraar die zelf bepalen? Mag hij leeftijds- of beroepsrisicogebonden tarieven hanteren?

"Of toch maar publiek uit te voeren? Dat past niet bij de tijdgeest.

"Geweldig sympatiek idee. Voor een serieus probleem. Maar liever een suggestie waarover wel is doorgedacht."

Deze website is  SSL beveiligd 

©2024 Dreamview | Designed, Developed & Hosted by DreamView ICT & Internet Services

Hallo ondernemer! Vraag over AOV verzekering voor zelfstandig Professionals? Wilt u teruggbeld?

WhatsApp Chat & Terugbel Service
Close and go back to page