fbpx
Image
Image

Zijn de kosten voor het advies- en afsluiten van een AOV verzekering aftrekbaar?

Aan een begeleidings, bemiddelings- en /of adviestraject van een AOV Specialist over je financiële situatie en relevante verzekeringen zijn kosten verbonden. Dit bedrag verschilt per onafhankelijk tussenpersoon /adviseur en situatie. Een standaardbedrag is er dus niet, wel kun je de kosten opdelen in afsluit- en advieskosten en beheer of abonnementskosten.  De beheer kosten zijn kosten die gerekend worden voor het beheer van je verzekering.

Er zijn adviseurs die rekenen met abonnementskosten, en anderen sturen iedere keer een factuur voor het aantal uren dat zij met je verzekering en jou bezig zijn geweest. Er zijn ook combinaties mogelijk. Dat zijn afspraken die jij met de betrokken tussenpersoon vrij kan maken. Echter de tussenpersoon kan ook zelf bepalen op welke manier hij wil werken en alleen die manier willen werken en dit aan jou aanbieden.

AOV-zzp.nl kiest voor de meest toegevoegde waarde door ondernemers op de langere termijn totaal te ontzorgen middels zeer uitgebreid proactieve dienstverlening, waarbij alle diensten aangeboden worden middels een abonnementsvorm. Vele ondernemers zijn daarom al soms meer dan 15 jaar verzekerd van hoogwaardige service en ondersteuning en de aller scherpste tarieven, door actief beheer en oversluiting driejaarscontracten..

Daarbij geldt dat www.aov-zzp.nl algemeen bekend staat als een onafhankelijk belangenbehartiger die het meest uitgebreide en waarde toevoegende Service abonnement kent tegen de allerscherpste tarieven, met een hoge bedongen korting bij de verschillende verzekeraars op de AOV-premie. 

Afsluitkosten AOV

Wanneer je -doe het zelf- op zoek gaat naar een passende AOV en daarin zelf een keuze maakt, kun je alsnog een adviseur in de hand nemen om de arbeidsongeschiktheidsverzekering af te laten sluiten. Wanneer een adviseur een arbeids­ongeschiktheidsverzekering voor jou afsluit betaal je hiervoor en deze afsluitkosten zijn altijd eenmalig. 

Advieskosten AOV

Een adviseur sluit niet alleen een arbeidsongeschiktheidsverzekering af, hij of zij vergelijkt soms een paar of alle verzekeraars en oplossingen op de markt en brengt soms ook advies uit wanneer jij daarvoor kiest en de tussenpersoon advies ook aanbiedt. Natuurlijk rekent de adviseur ook kosten voor het afsluiten van een AOV.

Een goed advies zorgt ervoor dat je een verzekering afsluit die past bij het risico dat je loopt en de verzekeringsbehoefte die je hebt. En het kan je een betere arbeids­ongeschiktheids­verzekering opleveren tegen dezelfde kosten. Of dezelfde dekking tegen lagere kosten.  Een onafhankelijk adviseur krijgt op geen enkele manier een beloning in de vorm van provisie of bonussen of wt dan van welke verzekeraar dan ook., Dat is vastgelegd in het provisieverbod dat geldt sinds 2013. Het is ten stregste verboden op straffe van hoge boetes en intrekking verzekeringsvergunning.

Onredelijk maar eigenlijk onhandig en onzeker

Het is dan ook onredelijk om te verwachten dat de zelfstandig adviseur goed werk voor jou als mede zelfstandige kan verrichten zonder daarvoor beloond te worden. Betaal jij alleen advies- en/of afsluitkosten, en geen beheer of abonementskosten, of slechts een bedrag van bijvoorbeeld 5 euro per maand of 60 euro per jaar? 

Dan kun je en mag je eigenlijk helemaal niets verwachten in de toekomst van deze adviseur. En de vraag is of dat niet een hele goedkope of dure grap voor jou al szelfstandig ondernemer kan zijn in de toekomst wanneer je de hulp of expertise van de tussenpersoon eigenlijk heel hard nodig hebt.   

Zijn de kosten voor het advies- en afsluiten van een AOV verzekering aftrekbaar?

Zijn de kosten voor het advies- en afsluiten van een AOV verzekering aftrekbaar?  Nee niet meer. Echter wel wanneer u een bruto AOV premie met of zonder provisie betaalt. In dat geval is de volledige premie aftrekbaar bij de aangifte IB. De wet schrijft voor dat apart betaalde advieskosten en bemiddelingskosten voor AOV niet langer meer aftrekbaar zijn bij de aangifte IB. 

Bedrijfsmatig zijn de kosten van advies uiteraard gewoon als bedrijfskosten te boeken.

 

Op de website van De Amersfoortse Verzekeringen:

""Zijn de advieskosten van de AOV fiscaal aftrekbaar?

De bemiddelings- of advieskosten voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering zijn niet aftrekbaar binnen de aangifte Inkomstenbelasting. Wel kun je de bemiddelingskosten opvoeren als bedrijfskosten. Deze kosten maak je namelijk voor je bedrijf om je goed te verzekeren. Ook al zijn ze niet aftrekbaar voor de Inkomstenbelasting, door ze als bedrijfskosten op te voeren heb je wel een fiscaal voordeel.

Dit geldt voor zowel zzp-ers  zelfstandigen met personeel, DGA’s, eigenaren van eenmanszaken en firmanten in een VOF, maatschap of CV

Betaal jij zelf de premie van je AOV? Of betaalt je eenmanszaak of de vof de premie? Dan kan je de premie die je voor jouw AOV betaalt, aftrekken van ‘inkomsten uit werk en woning’ in box 1 in je aangifte Inkomstenbelasting. Zo betaal je minder belasting.

Ben je arbeidsongeschikt en ontvang je daarom een uitkering?  Dan draagt de verzekeraar  loonbelasting en premie Zorg- verzekeringswet af. Houd hier rekening mee, want het zorgt ervoor dat je minder uitgekeerd krijgt (een nettobedrag) dan het bruto bedrag dat je verzekert.

Ben je directeur-grootaandeelhouder (DGA) van een BV? Dan kan je je AOV privé of via je bedrijf afsluiten. Kies je voor het laatste en betaalt de BV premie voor de verzekering? Dan kan die vennootschap de premie ten laste van de winst brengen. Ben je arbeidsongeschikt en ontvangt de BV de uitkering van de verzekeraar  Dan dragen zij géén loonbelasting en premie Zorgverzekeringswet af. Als je de AOV via je BV afsluit, komen daar wel wat risico’s bij kijken.

 

Indien de onderneming als verzekeringnemer en premiebetaler vermeld staat en de premie in rekening courant doorbelast wordt naar de directeur-grootaandeelhouder?

Mag dan de premie dan in mindering worden gebracht voor de aangifte inkomstenbelasting?

Nee, de premie moet dan in mindering worden gebracht voor de aangifte vennootschapsbelasting. Let op:De belasting inspecteur mag corrigeren metterugwerkende kracht over de afgelopen jaren. 

 

Deze website is  SSL beveiligd 

©2024 Dreamview | Designed, Developed & Hosted by DreamView ICT & Internet Services

Hallo ondernemer! Vraag over AOV verzekering voor zelfstandig Professionals? Wilt u teruggbeld?

WhatsApp Chat & Terugbel Service
Close and go back to page