fbpx
Image
Image

Moeilijk aantoonbare oorzaken ziekte

Bij “grijs verzuim” is moeilijker aantoonbaar waarom iemand niet kan werken. Denk aan klachten over vermoeidheid, passiviteit, duizelingen of pijn waardoor je niet aan het werk wil of kan. Grijs verzuim wordt onder andere veroorzaakt door de volgende voorbeelden:

  • Fysiek zwaar werk
  • Lange werktijden
  • Te weinig pauzes
  • Slechte relatie met de leidinggevende
  • Slecht georganiseerd werk
  • Onduidelijk waarom je het werk moet doen
  • Weinig grip op de inhoud van je werk
  • Onrealistische deadlines, te veel taken
  • Te weinig uitdaging in het werk
  • Werk dat niet bij jou past

Daarnaast wordt grijs verzuim vaak gekoppeld aan de volgende privéomstandigheden:

Combinatie van werk met mantelzorg of huishoudelijke taken, belangrijke levensgebeurtenissen zoals scheiding, bevalling, verhuizing en verlieservaring

Veel overheidsregels die zijn gericht op het voorkomen van ziektes zijn gericht op de eerste drie van de hiervoor opgesomde voorbeelden. Voor veel andere voorbeelden kan je zelf aan de slag. Zoals met die laatste, jouw leefstijl.

Leefstijl als oorzaak van ziekte

Ongeveer 10% van de werknemers (1 op de 10) heeft een matige of slechte ge- zondheid. Deze groep veroorzaakt ongeveer 4 keer zoveel verzuimdagen als een groep personen met een zeer goede gezondheid. Leefstijl veroorzaakt of verergert een groot deel van onze ziektes. Denk bij leefstijl aan het BRAVO- principe: B staat voor bewegen,R staat voor roken, A staat voor alcoholgebruik, V staat voor voeding en O staat voor ontspanning.

Onderzoek toont aan dat maar liefst 90% van de hart- en vaatziekten wordt veroorzaakt door leefstijl.

Ziektes die je op kan lopen door te weinig bewegen, roken, alcohol, ongezonde voeding en te weinig ontspannen zijn bijvoorbeeld diabetes type 2 en hart- en vaatziektes. 

Bewegen

Te weinig bewegen wordt ook wel bewegingsarmoede genoemd. Bewegingsar moede is van grote invloed op het risico van langdurige ziekte. Zeker als deze bewegingsarmoede gepaard gaat met overgewicht, roken en drinken. Je voldoet aan de beweegnorm als je 150 minuten verdeeld over de week beweegt. Dit be reik je door bijvoorbeeld 5 dagen in de week 30 minuten te fietsen, zwemmen, wandelen of hard te lopen.

In Nederland lopen jaarlijks duizenden mensen een sportblessure op. De meeste blessures ontstaan tijdens het voetbal, maar ook door hardlopen en fit- ness. Deze blessures kosten per jaar ongeveer 1,4 miljard euro aan behandelingen en ziekteverzuim. De blessures ontstaan meestal in privétijd. Toch blijkt dat zonder sporten de kosten voor ziekteverzuim veel hoger zijn. Bewegen is gezond en zorgt voor vitale werknemers, als je er maar verstandig mee omgaat.

Met toestemming overgenomen uit het boek "Alles over je inkomen bij ziekte" van auteur Erik Beckers /2019-2020

 

Deze website is  SSL beveiligd 

©2024 Dreamview | Designed, Developed & Hosted by DreamView ICT & Internet Services

Hallo ondernemer! Vraag over AOV verzekering voor zelfstandig Professionals? Wilt u teruggbeld?

WhatsApp Chat & Terugbel Service
Close and go back to page