fbpx
Image
Image

keuzesstressAls ondernemer ben jij het gezicht van je bedrijf. Wanneer jij door wat voor reden dan ook, niet goed in je vel zit, heeft dit invloed op de prestaties en het succes van je bedrijf. 

Er zijn tal van redenen te noemen waarom je als ondernemer niet lekker in je vel zit. Eén van de redenen die vaak genoemd wordt is teveel stress. En hoewel er vooral gesproken wordt over burn-out bij medewerkers, komt een burn-out en teveel stress ook veel voor bij ondernemers.


Vrijheid, bevlogenheid en ambitie
We zijn vaak ondernemer geworden, omdat we meer vrijheid willen en de dingen doen die wij belangrijk vinden. Ondernemers zijn vaak erg bevlogen en ambitieus. Dit is nodig om een onderneming tot een succes te maken, maar het kan ook een valkuil zijn. Want wanneer je deze bevlogenheid en inspanning, niet geregeld afwisselt met rust en “uit” staan, raak je geleidelijk overbelast.

Signalen van teveel stress

Dit begint vaak met wat vermoeider zijn, minder uitgerust wakker worden, merken dat je wat geïrriteerder kan reageren en meer prikkelbaar bent, maar ook pijnlijke spieren, hoofdpijn en onrust in je hoofd kunnen signalen zijn dat je balans tussen rust en ontspanning niet goed is.

Risico op burn-out

Wanneer je deze signalen opmerkt in meteen je balans weer herstelt, is er vaak niet zoveel aan de hand. Maar als je deze signalen structureel negeert en ondanks de waarschuwingen niet de benodigde rust pakt, loop je kans om burn-out te raken. En juist als ondernemer is het zo belangrijk om dit te voorkomen. Want vaak betekent niet werken, geen (of minder) inkomen.

Balans herstellen

Wanneer je merkt dat je teveel inspanning en stress hebt en te weinig tijd voor ontspanning en rust, is het belangrijk om de balans weer te herstellen. Plan wat vaker een avondje niets en ga in je middagpauze (als je die al neemt) eens een stuk wandelen. Misschien denk je; “”Daar heb ik geen tijd voor, ik heb het veel te druk”. De stress zorgt ervoor dat je steeds harder en meer wilt gaan werken. Maar eigenlijk ben je steeds minder productief. Probeer het gewoon eens een week of 2. Je zal merken dat als jouw balans beter is, dat je dan in minder uren werken veel meer kan bereiken. Je bent veel effectiever, creatiever en productiever als je minder stress hebt!

Faalangst bij ondernemers

Ondernemers zijn vaak vanuit hun passie een eigen onderneming gestart. Het verkopen en alle andere dingen die erbij komen kijken zijn vaak onbekend en nieuw. Ik hoor ook dat dit stukje van het ondernemer zijn behoorlijk wat stress met zich mee kan brengen, maar ook de angst om uiteindelijk te falen speelt hierin een rol.


Negatieve spiraal door stress en angst

Dit kan voor zoveel stress zorgen, dat een ondernemer niet meer lekker in zijn vel zit. Door de stress wordt de angst en onzekerheid weer groter, gaat het verkopen lastiger en dit heeft weer een negatieve invloed op de groei van de onderneming. Je raakt in een negatieve spiraal.

Gelukkig kan jij als ondernemer zelf veel invloed uitoefenen op jouw onzekerheid en je stressniveau. En ook verkopen zonder stress valt te leren. Waar ligt het probleem?De belangrijkste stap is ontdekken waar precies de knelpunten liggen. Wat vind jij eng, wat levert jou stress op én welke vaardigheden mis je. Vind jij het bijvoorbeeld lastig om je grenzen aan te geven en ben jij altijd aan het werk, dan is het belangrijk om te ontdekken hoe jij assertiever kan worden en kan voorkomen dat je constant over je grenzen gaat.


Heb jij last van uitstelgedrag of ben jij juist heel perfectionistisch, dan kan dit bijvoorbeeld met faalangst te maken hebben. De vraag is dan waar jij precies bang voor bent en hoe jij deze angst kan overwinnen.
Vind jij het lastig om voldoende tijd voor ontspanning te nemen, of kan jij het werk niet loslaten, dan zal je daaraan moeten werken en heb jij gewoon teveel te doen, dan zal je actie moeten ondernemen om de werkdruk te verlagen, bijvoorbeeld door beter te leren plannen en prioriteiten te stellen.

Kleine stapjes
Wanneer jij hebt ontdekt waar het probleem ligt en mogelijke oplossingen hebt onderzocht, kan je deze in kleine stapjes toe gaan passen. Stel jezelf niet meteen voor grote uitdagingen om meteen je leven 180 graden om te gooien, maar houd het haalbaar.


Begin bijvoorbeeld met elke dag 1x bewust “nee” zeggen tegen iets of iemand. Zorg dat je dit echt elke dag doet. De tweede week zeg je bewust iedere dag 2x “nee” en zo ga je door tot je het gevoel hebt dat je duidelijk jouw grenzen aan kan geven.


Of begin bijvoorbeeld met iedere dag 5 minuten iets te doen waar jij blij van wordt. De week erop doe je dit elke dag 10 minuten etc..  Wanneer dit niet lukt, vraag jezelf dan eens af waarom dit je niet lukt? Welke overtuigingen houden jou tegen om dit daadwerkelijk te doen.

myrthe 100 100

Bron:Myrte Duijndam:  Zij begeleid vanuit haar eigen onderneming VIVAS Coaching en Advies, volwassenen en jongvolwassenen in het overwinnen van hun faalangst en het verlagen van het stressniveau. Check haar website!

 

Deze website is  SSL beveiligd 

©2024 Dreamview | Designed, Developed & Hosted by DreamView ICT & Internet Services

Hallo ondernemer! Vraag over AOV verzekering voor zelfstandig Professionals? Wilt u teruggbeld?

WhatsApp Chat & Terugbel Service
Close and go back to page