fbpx
Image
Image

AOV-ZZP.nl op het VVP Kennisevent 2018

Meerdere sprekers op het woensdag gehouden VVP Event Inkomen 2018 denken dat het stelsel van sociale zekerheid over enkele jaren helemaal op de schop gaat. In de tussentijd voorzien zij geen schokkende veranderingen, maar hoeven adviseurs Inkomen zich toch niet te vervelen.

Janthony Wielink (Enkwest), de plenaire spreker tijdens het VVP Event, constateerde dat in het Regeerakkoord aangekondigde maatregelen nog niet zijn gerealiseerd. En hij vroeg zich af of een aantal van de maatregelen überhaupt nog gaan worden uitgevoerd. Er zijn bijvoorbeeld weinig voorstanders meer voor het verkorten van de loondoorbetalingsperiode bij ziekte voor kleine werkgevers van twee naar een jaar.

Het idee van terugbrengen van de toerekening van de WGA-lasten van tien jaar vijf jaar blijft volgens Wielink “een heel ingewikkelde manier om meer personeel in vaste dienst te bereiken”.

Uitbreiding van de WGA-categorie 35-80 naar 35-99 is een jaar uitgesteld.

Basisdekking?

De storm die Wielink vorig jaar op het Event Inkomen voorzag, is uitgebleven. Minister Koolmees zet in op een samenhangend pakket van maatregelen per 1 januari 2020. Tot die tijd gaat het dan waarschijnlijk toch niet zo hard waaien in de sociale zekerheid. En waarschijnlijk zal ook dan geen sprake zijn van grote structurele veranderingen.

Sommige sprekers zeiden die wél te verwachten na het onderzoek dat een commissie gaat doen. Walter Lammerse (Avéro Achmea) wees er op dat echte vernieuwing van de sociale zekerheid een 30-jaar-cyclus kent; dan is het steeds weer het moment geweest om het stelsel aan te passen aan de nieuwe werkelijkheid. Zo’n moment is er nu weer. Misschien komt er wel een basisdekking, meende Lammerse.

In de tussentijd is er toch meer dan genoeg werk aan de winkel voor de financieel adviseurs, zeiden alle sprekers. Bijvoorbeeld: begeleid werkgevers bij het terughalen van de transitievergoedingen die zij sinds 1 juli 2015 hebben betaald aan werknemers die ze hebben ontslagen na twee jaar ziekte. Volgens Marjol Nikkels (CS Opleidingen) gaat het om “ongelofelijk veel geld”.

Nikkels zei dit in de kennissessie die zij verzorgde voor Turien & Co. De assuradeur was kennispartner van het Event, evenals Allianz, Avéro Achmea en Movir (Nedasco sponsorde de netwerkborrel). Ook zij verzorgden kennissessies. Verslagen daarvan in de ‘Ken je vak’-nieuwsbrief van VVP Online morgen (vrijdag).

Maserati

Namens de kennispartners namen Tom Baken (Movir), Jan Hamburger (Turien), Jaap ter Louw (Avéro Achmea) en Patrick Meijn (Allianz) deel aan de afsluitend paneldiscussie. Ook Wielink schoof aan, evenals adviseur Arnoud Wennekus (www.aov-zzp.nl).

De discussie ging onder andere over de problematiek van zzp’ers die geen aov willen of kunnen sluiten. De verzekeraars zeiden dat de overheid bij de oplossing van dit probleem ook een rol heeft. Dan kan het gaan om bijvoorbeeld een fiscale stimulans.

En misschien moeten adviseurs niet altijd per se het beste – lees: zuiver beroepscriterium - willen adviseren. Wielink: “Het advies is nu: schaf een Maserati aan. Dus heeft bijna niemand een aov. Het kan best passend zijn ‘gangbare arbeid’ te adviseren.”

Deze website is  SSL beveiligd 

©2022 Dreamview | Designed, Developed & Hosted by DreamView ICT & Internet Services

Hallo ondernemer! Vraag over AOV verzekering voor zelfstandig Professionals? Wilt u teruggbeld?

WhatsApp Chat & Terugbel Service
Close and go back to page