fbpx
Image
Image

AOV Specialist Zelfstandig ondernemers Arnoud Wennekus "Je kunt op het leven geen wiskunde loslaten"

 Financieel Magazine Fiscalert 2018

Sinds ik van VWO af kwam, werk ik in de verzekeringsbranche. Bij de verzekeringsmaatschappij in Utrecht waar ik begon had ik in acht jaar alles wel gezien, van binnendienst tot buitendienst. Toen ik voor mijzelf begon was ik verzekerings-adviseur, later kwam er een makelaarskantoor bij. Wij deden alles: van de verkoop van woningen totaan de financiering ervan. En toen kwam de crisis en alles viel stil, er werd geen huis meer verkocht en dus ook geen hypotheken meer.

In 2008 moest ik als het ware helemaal opnieuw beginnen. Ik zag dat er behoefte was aan informatie over arbeidsongeschiktheidsverzekeringen voor zzp'ers. Wij zijn begonnen als een belangenclub ZZP'ers, volstrekt onafhankelijk. We werkten niet op provisie-basis maar laten ons per advies uitbetalen. Toen nog ongebruikelijk, we waren toen ook de eersten die op die manier gingen werken.

Sinds anderhalf jaar werkt mijn vrouw ook in de zaak. Er bleef hier heel veel werk liggen dat zij kan oppakken. Zij werkte in de zorg, op oproepbasis. Dat verdient slecht en bovendien moet je maar wachten of je kunt werken. Bij de organisatie waar ze werkte, moest ze stoppen vanwege bezuinigingen. Die mooie elementen uit de zorg kan ze beter kwijt in vrijwilligerswerk, dan ben je veel minder afhankelijk van zo'n werkgever.

Eigen woning

We wonen in Nieuwegein, zo'n typische groeikern. Ons huis is ook zo'n typisch jaren zeventig hoekhuis. In 2007 waren we nog optimistisch, toen hebben we de grond gekocht naast het huis en er een uitbouw op laten zetten voor kantoorruimte aan huis. Daar hebben we toen extra hypotheek voor afgesloten.

Onze hypotheek is aflossingsvrij, tegen vijf procent. Aflossen, dat gaan we op het moment niet doen. Je kunt wel 10.000 in de hypotheek storten, maar per maand levert dat maar een paar tientjes op. Als het op de bank staat, levert het helemaal niets op. Maar ik vind het belangrijk om geld flexibel te houden.

We hebben andere manieren bekeken om van die dure hypotheek af te komen, zoals oversluiten.

Dan ben je 25.000 euro boeterente kwijt die we natuurlijk ook heel goed ergens anders voor zouden kunnen gebruiken. Bovendien: je schuld blijft gewoon staan. Die aflosboete is alleen maar winst voor de bank.

Verkopen is ook een optie. We denken er weleens over om te verhuizen. Dan kun je opnieuw beginnen met je hypotheek. We weten alleen niet of we dan groter of kleiner willen gaan zitten. Af en toe denken we aan nieuwbouw, maar dan zit je algauw een ton duurder, los van wat je nog kwijt bent aan inrichtingskosten. We wonen nu groot, de kinderen zijn nog niet van plan de deur uit te gaan. Bovendien: we zijn gebonden aan Nieuwegein en daar zijn heel veel woningen hetzelfde en hebben ook dezelfde prijsklasse. Waar we nu zitten, zitten we eigenlijk prima.

Pensioen

Alhoewel ik in loondienst heb gewerkt, heb ik dus geen pensioen. Toen ik al jong in de verzekeringsbranche werkte, had ik al wel snel door dat die gegarandeerde rendementen van acht tot tien procent op levenpolissen heel goed waren. Ik heb er toen ik nog voor mijn werkgever werkte, heb ik er een aantal afgesloten. Nu kosten die mij maandelijks maar een paar tientjes.

Hoe het is als ik straks 67 of ouder ben, geen idee. Ik hoop nog vitaal genoeg te zijn om vijf of drie dagen te kunnen werken. Al vroeg heb ik geleerd dat je op het leven geen wiskunde kunt loslaten. Dat het soms niet loopt zoals je had gepland. Kortom: ik zie het wel.

Arbeidsongeschiktheid

Ik heb mijn eigen arbeidsongeschiktheidsverzekering gekoppeld aan een broodfonds. Dat zijn verenigingen van maximaal veertig zelfstandige leden die maandelijks geld inleggen voor het geval ze ziek worden. Word je ziek, dan is de uitkering maar voor twee jaar. Is de ziekte langduriger, dan gaat de AOV in.

Ik was heel benieuwd naar hoe zo'n broodfonds werkt. Je bepaalt als vereniging namelijk samen of iemand recht heeft op een inkomen uit het fonds. Regelmatig geef ik voorlichting bij vergaderingen van broodfondsen. Bijvoorbeeld over hoe leden zich verder kunnen verzekeren als het broodfonds na twee jaar ophoudt met betalen en leden nog steeds ziek zijn. Een arbeidsongchiktheidsverzekering is namelijk iets anders dan een autoverzekering waar je je kenteken bij invult en je kunt zoeken op de goedkoopste. Per persoon kunnen er grote verschillen zijn.

Geld uitgeven

Ik ben opgegroeid in een bijstandsgezin. Dus ik weet hoe het is om op te groeien in een omgeving waar weinig geld is. Dat we niet hoeven op te letten bij het boodschappen doen, beschouw ik ook echt als een ongekende luxe waar ik heel dankbaar voor ben.

Waarbij ik ook op geld let, is bij grotere aankopen zoals een wasmachine of laptop. Dan stel ik eerst vast welk merk en type ik wil hebben. En ga ik toch daarna wel op zoek naar de de goedkoopste. Wat dat betreft heeft internet de markt wel transparant gemaakt.

 

Deze website is  SSL beveiligd 

©2022 Dreamview | Designed, Developed & Hosted by DreamView ICT & Internet Services

Hallo ondernemer! Vraag over AOV verzekering voor zelfstandig Professionals? Wilt u teruggbeld?

WhatsApp Chat & Terugbel Service
Close and go back to page