Image
Image

10+ redenen om geen AOV verzekering te nemen ...

wel of geen aov verzekering zzp afsluiten

"Ondernemer praat niet klakkeloos anderen na, maar denk zelf na of je wel of niet wil verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid en ziekte. Veel gehoorde napraterij: AOV verzekering is te duur, ze betalen niet uit, ze doen alles om maar niet uit te betalen.  Informeer zelf actief  en/of  laat je adviseren door een onafhankelijk AOV specialist. Praat niet klakkeloos onzin na. 

Hieronder veel gehoorde kreten die we allemaal wel eens hebben gehoord. Sommige snijden hout, veel niet. Neem er kennis van. Heb je vragen, stel ze gerust aan ons. Alle vragen zijn welkom! "

Arnoud Wennekus aov-zzp.nl  

Wel of geen AOV 1: Ziek door sport of eigen schuld? Dan krijg ik niets

Onzin. Je bent  gewoon verzekerd. Ook in het geval van risicovolle activiteiten als motorrijden. skiën of voetballen. De enige uitzonderingen zijn dat er geen opzet, drank of drugs in het spel mogen zijn. Geen rare eerste gedachte trouwens. Alleen in Nederland betaalt en draait de baas altijd overal voor op...

Wel of geen AOV 2: Een ongevallenverzekering of hypotheekbeschermer is goedkoper en beschermt mijn inkomen ook

Klopt! Maar let op: de dekking is veel beperkter dan bij de AOV. Een ongevallenverzekering keert éénmalig een bedrag uit als je blijvend invalide raakt door een ongeval. Dus niet bij ziekte. Een hypotheekbeschermer dekt alleen de maandlasten voor de woning. Bovendien is deze gebaseerd op 'passende arbeid', waardoor je minder snel een uitkering krijgt. Ook vaak een jaar wachttijd van toepassing.

Wel of geen AOV 3: Met een wisselend inkomen is de uitkering een verrassing

Dat klopt niet bij een sommenverzekering. Met de sommen- verzekering verzeker je een vast bedrag voor de uitkering. Stel, u heeft € 35.000 verzekerd en u bent 50% arbeidsongeschikt. Dan krijgt u bruto € 17.500 uitgekeerd.
Maar als je kiest voor een verzekering tegen het verlies van inkomen, ontvang je een uitkering op basis van het huidige inkomen en wat u nog kunt verdienen. De uitkering kan dan dus lager zijn. Schadevariant van de AOV moet je proberen te vermijden. Premietechnisch is er geen reden voor om deze beste variant niet te kiezen!

Wel of geen AOV 4: Het afsluiten van een AOV is ingewikkeld

Dat hangt er vanaf. De AOV is een complexe verzekering, want toekomstscenario's zijn nu eenmaal lastig te voorspellen. Kijk naar de financiële gevolgen over korte en langere tijd, mocht je ziek worden of een ongeval krijgen. Een goede AOV past bij u en bij je persoonlijke situatie. Stel jezelf  daarom de volgende vragen: Als ik arbeidsongeschikt word ...

  •  Hoeveel heb ik nodig voor mijn vaste lasten en andere uitgaven?
  •  Welk inkomen is er nog, bijvoorbeeld van mijn partner of uit andere inkomsten?
  •  Kan ik een eerste periode zelf opvangen? En zo ja, voor hoe lang? (Hoe langer, hoe minder premie u betaalt)
  •  Wil ik een 'beroepsdekking' of 'passende arbeid'?
  •  Welke vormen van arbeidsongeschiktheid wil ik verzekeren?
  •  Wil ik wél of geen bescherming van mijn koopkracht (indexatie)?
  •  Kies ik voor een tijdelijke uitkering? Wat zijn de risico's daarvan?
  •  Tot welke leeftijd verzeker ik? (Dit hangt vaak samen met uw AOW-leeftijd)
  •  Kies ik een sommenverzekering of een verzekering tegen het gedeelte dat ik verlies aan inkomen?

Wel of geen AOV 5: Artsen en verzekeraars maken stiekem afspraken

Onzin. Ben je u ziek of heb je een ongeval gehad? Dan beoordeelt een onafhankelijke arts je medische situatie. Hij geeft die beoordeling door aan de medische dienst van uw verzekeraar. Deze bepaalt in hoeverre je  door deze klachten niet meer kunt werken. Ben je het niet met de arts eens? Dan overleggen we samen met u wat de volgende stap is. (Waarom denk je dit, ben je een complotdenker? Of voel je je altijd fijn in de slachtofferrol?

Wel of geen AOV 6: Als ik nog kan typen krijg ik geen uitkering

Ook dat klopt niet. Kies je voor 'gangbare arbeid', dan kijkt de arts naar wat je allemaal nog wél kunt en klopt dit. Bij 'passende arbeid' kijkt de arts naar wat je nog kunt binnen uw ervaring en opleiding Bij 'beroepsdekking' kijkt de arts in hoeverre u uw eigen werk nog kunt doen en klopt dit niet. Bijna alle ondernemers kiezen deze laatste vorm. Beroepsdekking dus.

Wel of geen AOV 7: Een AOV helpt mij niet terug aan het werk

Onjuist. De verzekeraar begeleidt ondernemers op verschillende fronten. Zij zorgen voor preventie om te voorkomen dat u ziek wordt. En als u arbeidsongeschikt raakt, helpen ze u bij uw re-integratie of omscholing. Van medische en psychische ondersteuning tot hulp bij de bedrijfsvoering.

Wel of geen AOV 8: Ik betaal nu meer dan toen ik in loondienst was

Neee! Dit lijkt zo, omdat je in loondienst niet duidelijk zag wat je betaalde. De premie voor de Ziektewet en WIA werden ingehouden op uw bruto salaris. De premie voor de AOV is vaak lager. Een werknemer betaalt ruim 14% van het bruto inkomen, de meeste ondernemers 4 tot 9%. Ook kunnen ondernemers betere voorwaarden kiezen, zoals een 'beroepsdekking'.

Wel of geen AOV 9: Een carrièreswitch heeft effect op de verzekering

Juist. Ga je iets anders doen? Of verhuis je naar het buitenland? Dan moet je dit altijd doorgeven. De nieuwe werkzaamheden of verblijfplaats kunnen meer of minder risico opleveren. Dit heeft effect op de dekking van uw verzekering en de premie. Vergeet je deze veranderingen door te geven, dan kan het voorkomen dat je voor een deel of helemaal niet verzekerd bent. Verander je van kenniswerker in diepzeeduiker? Dan wil je huidige AOV verzekeraar je waarschijnlijk niet meer verzekeren. Te gevaarlijk.

Wel of geen AOV 10: Mijn bedrijf draait gewoon door als ik ziek ben

Dat hangt er vanaf. Zeker als u ZZP-er bent, kan het lastig zijn de onderneming voort te zetten. Is het mogelijk, dan kun je met u met de AOV-uitkering tijdelijk een vervanger inschakelen. Daarnaast krijgt u hulp van de re-integratieservice, zodat je zelf zo snel mogelijk terug bent. Niet alle verzekeraars voorzien in een dekking om een vervanger in te schakelen. En ook nog jou uit te betalen bij jouw ziekte. Belangrijk onderscheid dus.

Wel of geen AOV 11: Burn-out komt alleen voor bij 'n kantoorbaan

Neen! Bij ondernemers is burn-out vaak de oorzaak van arbeidsongeschiktheid Landelijk wordt 12 tot 13% van de ondernemers getroffen door een hum-out. Het risico is het grootst bij kantoorbanen, maar naast het werk leiden ook situaties als echtscheidingen en financiële problemen tot een burn-out. Sorry dames, maar bij hoogopgeleide dames is de Burnout echt bizar populair. Maast de zwangerschap, maar dat is natuurlijk een blijde gebeurtenis en geen ziekte.

Wel of geen AOV 12: Bij AOV's zijn burn-out en andere psychische klachten niet verzekerd

Dat is niet altijd zo, maar gelukkig vaak ook wel. Aan jou uiteindelijk de keuze! Elke waar voor zijn geld.

Wel of geen AOV 13: Het afsluiten van een AOV kan ook zonder advies 

Zeker. Bij een enkele verzekeraar kun je de AOV zonder advies afsluiten, Hierbij is het wettelijk verplicht dat u vooraf een Kennis & Ervaringstoets doet. Slaagt u hiervoor en sluit u de AOV af. dan betaalt u afsluitkosten. Wij van aov-zzp.nl kunnen  aanvragen/bemiddelen samen met u beter, sneller en goedkoper. Wij bieden meer zekerheid door ons Team van Deskundigen en door onze gernommeerde en onafhankelijke positie.

Het is belangrijk dat ondernemers zich bij het afsluiten van een AOV goed laten adviseren. Er spelen immers veel aspecten bij de AOV. Een goed advies leidt naar een AOV op maat. Bovendien bespaart de ondernemer hiermee juist AOV-premie.

 

Met dank aan Avero Achmea

Bedrijfsgegevens

aov-zzp.nl is onderdeel van: 
Tune Financial Planning

Bezoekadres: (alleen op afspraak)

Rode gebouw waarop "Zuidstede" staat
Zadelstede 10  | De Pionier (4e verdieping nr. 5)

3431 JZ NIEUWEGEIN

030 - 6 30 88 30
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

AFM vergunning: 12002591

Deze website is  SSL beveiligd 

©2019 Dreamview | Designed, Developed & Hosted by DreamView ICT & Internet Services