fbpx
Image
Image

Arbeidsongeschikt? Dan is afkoop van derde pijler pensioen in de toekomst mogelijk


Een maximum afkoopsom
Als de afkoopsom kleiner of gelijk is aan € 40.000,- kan de uitvoerder bij arbeidsongeschiktheid van de verzekeringnemer de uitkering zonder revisierente uitkeren. De verzekeringnemer hoeft dan alleen aan te tonen dat er sprake is van langdurige arbeidsongeschiktheid.
Bij een hogere afkoopsom dan € 40.000,- is afkopen zonder revisierente ook mogelijk. Het moet dan gaan om een inkomensvervangende onttrekking. Die hogere afkoopsom koppelt het Belastingplan aan het gemiddelde inkomen van de arbeidsongeschikte in de voorgaande twee jaren.
Naast een eventuele reguliere uitkering uit een lijfrente mag dus een lijfrenteafkoopsom worden ontvangen. Daarvoor geldt een lange en cryptische omschrijving van het inkomen, die is opgenomen in artikel 3.127 lid 3 van de Wet inkomstenbelasting 2001. De hogere afkoopsom wordt gekoppeld aan:
• het gemiddelde van het gezamenlijke bedrag van de winst uit onderneming vóór toevoeging aan en afneming van de oudedagsreserve en vóór ondernemersaftrek;
• het belastbare loon;
• het belastbare resultaat uit overige werkzaamheden;
• en de belastbare periodieke uitkeringen en verstrekkingen van de belastingplichtige van het voorgaande en het daaraan voorafgaande jaar.
Dit inkomensbedrag wordt echter niet verminderd met een franchisebedrag voor de AOW.

Een voorbeeld ter verduidelijking:
Hans is in januari 2015 langdurig arbeidsongeschikt.
Hij heeft over 2013 nog een winst uit onderneming behaald van € 60.000,-. Hij was ook gedeeltelijk in loondienst en had in dat jaar een salaris van € 20.000,-.
In 2014 ontvangt hij een uitkering uit een arbeidsongeschiktheidsverzekering van € 35.000,- en een loon van € 14.000,-.
Het gemiddelde gezamenlijke bedrag is dan:
(€ 60.000,- + € 20.000,- + € 35.000,- + € 14.000,-):2 = € 64.500,-

Voor Hans bedraagt de maximale afkoopsom € 64.500,-.

Hoe te handelen bij afkoop?
Om de afkoop van de lijfrente zonder revisierente te realiseren moet de verzekeringnemer bij de uitvoerder van de lijfrente een afkoopverzoek indienen. Bovendien moet de gerechtigde aannemelijk maken dat er sprake is van langdurige arbeidsongeschiktheid. Ook moet worden voldaan aan de andere voorwaarden die de regeling stelt.
De uitvoerder houdt op de afkoopsom loonheffing en inkomensafhankelijke premie Zorgverzekeringswet in volgens het reguliere tarief. Bovendien is op deze afkoopsom geen revisierente verschuldigd.

Deze nu voorgestelde regeling is één van de maatregelen die het kabinet voor de ZZP’ers wil realiseren. Zo komt er ook nog een pensioenregeling voor ZZP’ers. Tot slot wil het kabinet voorzieningen in de derde pijler vanaf 2015 onder voorwaarden ook gedeeltelijk vrijstellen van de vermogenstoets voor de Wet werk en bijstand.

Deborah van Woudenberg
Expertisecentrum, Team Expertise Pensioen en Leven

Deze website is  SSL beveiligd 

©2024 Dreamview | Designed, Developed & Hosted by DreamView ICT & Internet Services

Hallo ondernemer! Vraag over AOV verzekering voor zelfstandig Professionals? Wilt u teruggbeld?

WhatsApp Chat & Terugbel Service
Close and go back to page