fbpx
Image
Image

Vier op tien zzpérs met rijschool heeft geen voorziening arbeidsongeschiktheid

In het onderzoek van TNO en CBS, genaamd Zelfstandigen Enquête Arbeid, is aan 5.500 zelfstandig ondernemers gevraagd of en wat zij geregeld hebben voor eventuele arbeidsongeschiktheid. Aan het onderzoek deden enkele tientallen rijscholen en -instructeurs mee, een te kleine groep respondenten om concrete uitspraken te doen over deze branche. Dat was aanleiding voor RijschoolPro om te onderzoeken hoe het in de branche is geregeld; 232 mensen vulden de poll in.

 

Zwaar beroep
Het belangrijkste argument om geen verzekering af te sluiten zijn de kosten, die conclusie valt te trekken na het lezen van alle reacties op social media en de eigen website van RijschoolPro naar aanleiding van de berichtgeving. Enkele commentaren: ‘onbetaalbaar’, ‘te duur’ en ‘niet op te brengen’. Ook wordt aangehaald dat de verzekeringsproducten te ingewikkeld zijn, de kosten met de leeftijd oplopen en dat een aov niet aantrekkelijk is vanwege de lange periode die overbrugt moet worden voordat er verzekeringsgeld wordt uitgekeerd.

Rijinstructeur wordt door de meeste verzekeraars aangemerkt als zwaar beroep, dat bevestigt een woordvoerster van het Verbond voor Verzekeraars. Die classificatie zorgt ervoor dat een verzekering inderdaad kostbaar is. Hoeveel premie een rijinstructeur precies betaalt, is afhankelijk van verschillende factoren, zoals leeftijd, hoeveel je op de weg zit en de gekozen mate van dekking.

Iets meer dan een kwart van de zzp’ers die de poll van RijschoolPro invulden, geeft aan wel een arbeidsongeschiktheidsverzekering te hebben afgesloten. Een reactie op facebook: “Ik had vijf jaar geleden een hartprobleem en was toen blij dat ik goed verzekerd was.” In de comments wordt de hoop uitgesproken dat de premie omlaag gaat bij een verplichte aov voor iedereen. “Als het draagvlak breder wordt, hoop ik dat dat premie met minstens een derde omlaag gaat.”

Spaarpotje
15,1 procent van de zzp’ers kiest voor deelname in een broodfonds, dat wordt in sommige comments aangemerkt als een ‘betaalbaar alternatief’. Bij een broodfonds verenigen ondernemers zich in een groep, variërend van dertig tot vijftig leden, die allemaal een maandelijks bedrag inleggen. Raakt een van de ondernemers arbeidsongeschikt dan krijgt hij of zij een bedrag van dit fonds uitgekeerd.

Uit de poll blijkt dat spaargeld of beleggingen voor 14,2 procent van de zelfstandige rijinstructeurs de oplossing is om arbeidsongeschiktheid op te vangen. Onder meer ING biedt een speciale spaarrekening aan voor zzp’ers. “Een goede buffer is de som van je vaste lasten vermenigvuldigt met het aantal maanden dat je wil kunnen overbruggen”, stelt de bank. Een spaarpot kan tevens helpen om een stabiel inkomen te creëren ook voor de momenten dat je op vakantie bent of niet aan het werk bent vanwege bijvoorbeeld bijscholing.

Combinatie
Een klein gedeelte van de ondervraagden, 6,5 procent, geeft aan de inkomensdip bij eventuele arbeidsongeschiktheid op een andere manier op te vangen. Uit de reacties blijkt dat ‘anders’ met name inhoudt dat er gekozen wordt voor een combinatie van spaargeld, broodfonds of verzekering. Een persoon geeft in de comments aan het helemaal anders aan te pakken; hij koopt iedere maand een rijtje staatsloten.

Deze website is  SSL beveiligd 

©2024 Dreamview | Designed, Developed & Hosted by DreamView ICT & Internet Services

Hallo ondernemer! Vraag over AOV verzekering voor zelfstandig Professionals? Wilt u teruggbeld?

WhatsApp Chat & Terugbel Service
Close and go back to page