Image
Image

CPB-directeur wil publieke AOV voor zzp’ers

solidariteit samen 200 150Directeur Laura van Geest van het Centraal Planbureau heeft sterke twijfels of het met private verzekeraars gaat lukken te voldoen aan de AOV-plicht die in het pensioenakkoord is opgenomen. Zzp’ers voor wie een AOV te duur is, zouden volgens haar moeten kunnen terugvallen op een publieke verzekering van de overheid.

CPB-directeur breekt lans voor publieke AOV voor zzp’ers
Van Gest uit in een interview met NRC haar zorgen over de invloed van data-analyse op de solidariteit in de sociale zekerheid. “Ik vraag me af of ons unieke Nederlandse stelsel opgewassen is tegen die digitaliseringsgolf”, zegt ze tegen de krant.

Techreuzen


De CPB-directeur waarschuwt voor de gevolgen van het verzamelen van data door private verzekeraars. Ze vreest dat verzekeraars met die data, die mensen zelf online achterlaten, risicogroepen gaan uitsluiten. Dat risico wordt alleen maar groter als ook techreuzen als Facebook en Google verzekeringen gaan aanbieden.

Kleine bedrijven die zich willen verzekeren voor de kosten van loondoorbetaling aan zieke werknemers krijgen volgens haar te maken met torenhoge premies zodra verzekeraars kunnen zien dat personeel riskant gedrag vertoont. Van Geest denkt dat zo’n mkb’er dan alleen maar de keuze rest om zzp’ers in te huren.

Acceptatielicht omzeilen
Om de sociale zekerheid overeind te houden zijn strakke nationale en Europese regels nodig, zegt Van Geest in NRC. Een andere optie noemt ze een publieke verzekering voor zzp’ers die een private polis niet kunnen betalen.

De CPB-directeur betwijfelt of de AOV-plicht uit het pensioenakkoord van de grond komt als er alleen private aanbieders zijn. “Het wordt ingewikkeld alle zzp’ers een verzekering met betaalbare premie aan te bieden. De overheid zou verzekeraars dan een acceptatieplicht moeten opleggen. Maar als zij niet vrij zijn de premies in rekening te brengen die ze willen, of niet gecompenseerd worden, zullen ze geneigd zijn die plicht te omzeilen”, aldus Van Geest.

arnoud pasfoto rond vierkant 100 129Arnoud Wennekus

Misschien kan iemand mevrouw inlichten dat de private verzekeraars allang hebben aangegeven dat ze dit niet gaan uitvoeren...? Zij spelen "hard to get", daar het UWV dit NOOIT aankan, zonder er een nog grotere puinhoop van te maken dan ze al deden en nog gaan doen :-)

Deze website is  SSL beveiligd 

©2020 Dreamview | Designed, Developed & Hosted by DreamView ICT & Internet Services