Image
Image

Starters AOV: alles wat je als starter moet weten over het afsluiten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering (1/5)

aov starterIn deze serie van vijf artikelen gaan we het hebben over de Arbeidsongeschiktheidsverzekering voor de startende zelfstandige ondernemer. Starten kan vanuit je opleiding, als ex-werknemer uit loondienstof als je je bedrijf start vanuit de W.W. Maar eerst een belangrijke vraag over je gezondheid:

"Heb je medische problemen gehad in het verleden of heb je een chronische ziekte?"

Meldt je dan allereerst aan bij het UWV voor de Vrijwillige Verzekering en dit moet uiterlijk binnen 13 weken na einde loondienstverband. Je wordt dan direct verzekerd zonder medische vragen.

De premie is wellicht hoger en dekking is veel minder goed dan bij een particuliere verzekeraar, maar je bent in ieder geval wel direct verzekerd. Daarna kun je nog altijd een aanvraag doen bij een particuliere verzekeraar. 

Als u volledig als zelfstandige aan de slag gaat, en u wil zich aanmelden bij het  UWV, omdat u wellicht problemen met de medische acceptatie bij de particuliere verzekeraars verwacht, moet u wel het voorafgaande jaar (met maximaal zestig dagen onderbreking) verplicht verzekerd zijn geweest voor ziekte en arbeidsongeschiktheid bij uw werkgever.

Het UWV kent twee verschillende dekkingen:

  • De ziekteverzekering die uitkeert als u ziek bent. Deze keert maximaal twee jaar uit.
  • Langere uitkering is de WIA verzekering. Deze keert uit na twee jaar lang ziek zijn op basis van gangbare arbeid

Daarna aanvragen bij de particuliere verzekeraar

Mocht je bij een verzekeraar tóch terecht kunnen, met een scherpere premie én betere voorwaarden, kun je verzekering bij het UWV direct (dagelijks) weer opzeggen.

DGA & EIGEN BV ...dan weer anders

Ben je DGA en je hebt je eigen BV gaat het UVW verhaal niet helemaal op. Uw bent in loondienst van uw eigen BV en dus heeft u een loondoorbetalingsverplichting. U kunt zich bij het UWV niet verzekeren voor het ziektewetgedeelte maar wel voor het WIA gedeelte.

Arbeidsongeschiktheidsverzekering voor een starter? Wat is er anders aan?

Waarom wordt hier een speciaal artikel aan gewijd vraag je je misschien af? Is dit een specifiek ander product? Nee, niet persé. Tegelijkertijd is het een feit dat verzekeringsmaatschappijen starters op een andere manier accepteren en beoordelen dan ondernemers die al jaren meedraaien. Dus het is wel degelijk van belang te weten op welke manier verzekeraars tegen het risico aankijken en ermee omgaan. Want dat risico dat ben jij!

Je verzekert het verlies van je inkomen als gevolg van ziekte en/of arbeidsongeschiktheid. 

Wanneer je een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluit, verzeker je in beginsel het verlies van inkomen dat ontstaat wanneer je door ziekte en/of arbeidsongeschiktheid niet meer in staat bent je werkzaamheden als ondernemer uit te voeren.

Het bedrijf lijdt financiële schade door jouw afwezigheid. Dat hoeft natuurlijk niet altijd het geval te zijn, maar is vooral bij ZZP-ers wel vaak het geval. (Er zijn ook variaties waarbij financiële schade geen rol speelt , de zogenaamde sommenverzekering, daar komen we later uitgebreid op terug).

 

Overzicht artikelen: 

Bedrijfsgegevens

aov-zzp.nl is onderdeel van: 
Tune Financial Planning

Bezoekadres: (alleen op afspraak)

Rode gebouw waarop "Zuidstede" staat
Zadelstede 10  | De Pionier (4e verdieping nr. 5)

3431 JZ NIEUWEGEIN

030 - 6 30 88 30
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

AFM vergunning: 12002591
KIFID Klachteninstituut: 300.000439

Deze website is  SSL beveiligd 

©2019 Dreamview | Designed, Developed & Hosted by DreamView ICT & Internet Services