Image
Image

Ziekteverzuim bij hulpverleners van de politie en brandweer was het ziekteverzuim het hoogst.

verzuimHoeveel mensen ziek thuis zitten, verschilt sterk per beroep. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Bij hulpverleners van de politie en brandweer was het ziekteverzuim het hoogst.

Zij hadden in 2017, het meest recente jaar in de cijfers, een verzuim van 8,1 procent. Dat wil zeggen dat de gemiddelde politieagent van elke honderd werkdagen er acht ziek thuis zat. Conciërges en teamleiders schoonmaak staan op de tweede plaats met 6,8 procent. Een deel van het hoge verzuim komt door langdurig zieke werknemers. Bij een kwart van de conciërges en één op de zes politie- en brandweerlieden duurde het meest recente verzuim meer dan vier weken.

Beroepen met het meeste en minste ziekteverzuim

Helemaal onderaan de lijst staan algemeen directeuren. Zij hebben een verzuim van 1,4 procent – bijna zes keer minder dan de politieagenten en brandweerlieden. Ruim driekwart van de directeuren is het hele jaar niet ziek geweest.

Volgens hoogleraar Allard van der Beek heeft het grote verschil meerdere oorzaken. Van der Beek is hoogleraar epidemiologie van arbeid en gezondheid aan het Amsterdam UMC. "Aan de ene kant zijn sommige beroepen fysiek of mentaal heel zwaar, bijvoorbeeld bij politieagenten. Dat leidt ertoe dat mensen eerder gezondheidsproblemen hebben. Daar komt ook nog eens bij dat je sommige beroepen met gezondheidsklachten minder goed kan uitvoeren. Als je een kantoorbaan hebt, kun je met rugpijn makkelijker alsnog werken dan als je een fysiek beroep hebt."

Bedrijfsgegevens

aov-zzp.nl is onderdeel van: 
Tune Financial Planning

Bezoekadres: (alleen op afspraak)

Rode gebouw waarop "Zuidstede" staat
Zadelstede 10  | De Pionier (4e verdieping nr. 5)

3431 JZ NIEUWEGEIN

030 - 6 30 88 30
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

AFM vergunning: 12002591
KIFID Klachteninstituut: 300.000439

Deze website is  SSL beveiligd 

©2019 Dreamview | Designed, Developed & Hosted by DreamView ICT & Internet Services