fbpx
Image
Image

De belangrijkste wijzigingen in het Belastingplan 2019

De dividendbelasting wordt toch niet afgeschaft. De middelen die daardoor vrijkomen, gebruikt de regering voor het verbeteren van het vestigingsklimaat.

Wijzigingen in belastingplan 2019
Hierna zetten we de wijzigingen van het belastingplan 2019 op een rij. Daarbij refereren wij aan onze Prinsjesdagspecial 2018.

Verkorten maximale looptijd 30%-regeling
Met de 30%-regeling kunnen werkgevers onder maximaal 30% van het loon onbelast vergoeden aan werknemers die tijdelijk buiten het land van herkomst werken. De looptijd van deze regeling wordt nu met 3 jaar verkort van maximaal 8 tot maximaal 5 jaar. Het kabinet vindt dat na een verblijf in Nederland van 5 jaar geen sprake meer is van tijdelijk verblijf.

Het voorstel blijft om deze verkorting per 1 januari 2019 te laten gelden voor nieuwe én bestaande gevallen. Maar voor bepaalde gevallen wordt een uitzondering gemaakt: werknemers voor wie de looptijd van 5 jaar tussen 1 januari 2019 en 1 januari 2021 eindigt, behouden op grond van het overgangsrecht de 8-jaarstermijn. Het overgangsrecht voor de onbelaste vergoeding van schoolgelden voor het jaar 2018/2019 is ingetrokken.

Dividendbelasting toch niet afgeschaft
Het kabinet trekt het wetsvoorstel voor het afschaffen van de dividendbelasting in. De budgettaire derving van het afschaffen van de dividendbelasting (geraamd op € 1,9 miljard in 2020) wordt gebruikt voor verbetering van het vestigingsklimaat voor ondernemingen in Nederland. Het afschaffen van de dividendbelasting lag ook op Prinsjesdag politiek al erg gevoelig. Door het niet verplaatsen van het hoofdkantoor van Unilever van Londen naar Nederland kwam dit voorstel nog meer onder vuur te liggen. De Tweede Kamer heeft half november ingestemd met dit wetsvoorstel. De plannen zijn definitief na behandeling in de Eerste Kamer op 11 december en stemmingen op 18 december.

Tariefsverlaging in de vennootschapsbelasting
De voorziene verlaging van het tarief in de 2e tariefschijf van de vennootschapsbelasting per 1 januari 2019 wordt uitgesteld en pas in 2020 verlaagd. Het tarief in de 1e schijf wordt in 2019 wel verlaagd naar 19%. In 2020 en 2021 worden de percentages van beide schijven versneld verlaagd. 

Tarief vennootschapsbelasting 2018 2019 2020 2021
Eerste schijf 20% 19% 16,5% 15%
Tweede schijf 25% 25% 22,5% 20,5%

Het afschaffen van de dividendbelasting lag ook op Prinsjesdag politiek al erg gevoelig. Door het niet verplaatsen van het hoofdkantoor van Unilever van Londen naar Nederland kwam dit voorstel nog meer onder vuur te liggen.

De discussie over de verdeling van het vrijkomende budget als gevolg het niet afschaffen van de dividendbelasting is nog niet beëindigd. De uitkomst van die discussie kan een eventueel instemming van de Tweede en Eerste Kamer met dit wetsvoorstel in de weg staan.

Deze website is  SSL beveiligd 

©2024 Dreamview | Designed, Developed & Hosted by DreamView ICT & Internet Services

Hallo ondernemer! Vraag over AOV verzekering voor zelfstandig Professionals? Wilt u teruggbeld?

WhatsApp Chat & Terugbel Service
Close and go back to page