fbpx
Image
Image

Zzp’ers worden te vaak ongewenst benaderd

De Kamer van Koophandel (KvK) heeft onderzoek gedaan naar hoe ondernemers de openbaarheid van het Handelsregister bepalen. Hieruit blijkt dat vier op de tien zzp’ers in Nederland zeer frequent benaderd worden door partijen met dergelijke verkooptelefoontjes. De Kamer van Koophandel heeft daarom besloten om de telefoonnummers van alle eenmanszaken uit het online adressenbestand te halen.

Cijfers
Al jaren ontvangt de KvK klachten van ondernemers over de manier waarop de KvK met hun gegevens omgaat. Om inzicht te krijgen in de grootste pijnpunten heeft de KVK een onderzoek laten uitvoeren. 40% van alle ondernemers, waarvan 39% zzp’er, geeft aan hinder te ervaren van dergelijke partijen die benaderen per e-mail, maar vooral telefonisch. De telefoonnummers zijn makkelijk te verkrijgen, omdat deze ongevraagd zichtbaar in het online bestand van de KvK staan. Juist omdat zzp'ers vaak vanuit huis werken of hun zakelijke nummer ook privé gebruiken, worden deze telefoontjes als een grote hinder ervaren.

Het schrappen van de telefoonnummers is een maatregel die KVK op korte termijn zelf kan nemen zonder dat er een wetswijziging voor nodig is. De KvK doet zijn best om de overlast van telefonische benadering tegen te gaan, maar dat moet wel binnen de wettelijke kaders passen. Van de wet moet de KvK het nummer blijven verstrekken in andere producten, zoals het uittreksel. Hiervoor moet worden betaald.

Nog meer onderzoek

Ook onderzoekt de KVK hoe de mogelijkheid van ‘scrapen’ van het Handelsregister (gegevens van een website halen zonder dat eigenaar van die site zich hier bewust van is) minder makkelijk gemaakt kan worden. Eerder dit jaar bleek ook uit onderzoek van de NOS dat adverteerders bedrijfsgegevens uit het KvK-register gebruiken om ongevraagd Facebook-advertenties aan te bieden aan zzp'ers en andere kleine bedrijven. De Kamer van Koophandel onderzoekt nog steeds of het mogelijk is dat moeilijker te maken voor adverteerders.

Deze website is  SSL beveiligd 

©2024 Dreamview | Designed, Developed & Hosted by DreamView ICT & Internet Services

Hallo ondernemer! Vraag over AOV verzekering voor zelfstandig Professionals? Wilt u teruggbeld?

WhatsApp Chat & Terugbel Service
Close and go back to page