Image
Image

Starters AOV: Alles over startende zelfstandigen en een arbeidsongeschiktheidsverzekering (1/5)

Als u volledig als zelfstandige aan de slag gaat, en u wil zich aanmelden bij het  UWV, omdat u wellicht problemen met de medische acceptatie bij de particuliere verzekeraars verwacht, moet u wel het voorafgaande jaar (met maximaal zestig dagen onderbreking) verplicht verzekerd zijn geweest voor ziekte en arbeidsongeschiktheid bij uw werkgever.

Het UWV kent twee verschillende dekkingen:

  • De ziekteverzekering die uitkeert als u ziek bent. Deze keert maximaal twee jaar uit.
  • Langere uitkering is de WIA verzekering. Deze keert uit na twee jaar lang ziek zijn op basis van gangbare arbeid

Daarna starters AOV aanvragen bij de particuliere verzekeraar

Mocht je bij een verzekeraar tóch terecht kunnen, met een scherpere premie én betere voorwaarden, kun je verzekering bij het UWV direct (dagelijks) weer opzeggen.

DGA & EIGEN BV ...dan weer anders

Ben je DGA en je hebt je eigen BV gaat het UVW verhaal niet helemaal op. Je bent in loondienst van je eigen BV en je hebt dus een loondoorbetalingsverplichting.Je kunt je bij het UWV niet verzekeren voor het ziektewetgedeelte maar wel voor het WIA gedeelte.

Arbeidsongeschiktheidsverzekering voor een starter? Wat is er anders aan?

Waarom wordt hier een speciaal artikel aan gewijd vraag je je misschien af? Is dit een specifiek ander product? Nee, niet persé. Tegelijkertijd is het een feit dat verzekeringsmaatschappijen starters op een andere manier accepteren en beoordelen dan ondernemers die al jaren meedraaien. Dus het is wel degelijk van belang te weten op welke manier verzekeraars tegen het risico aankijken en ermee omgaan. Want dat risico dat ben jij!

Je verzekert het verlies van je inkomen als gevolg van ziekte en/of arbeidsongeschiktheid. 

Wanneer je een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluit, verzeker je in beginsel het verlies van inkomen dat ontstaat wanneer je door ziekte en/of arbeidsongeschiktheid niet meer in staat bent je werkzaamheden als ondernemer uit te voeren.

Het bedrijf lijdt financiële schade door jouw afwezigheid. Dat hoeft natuurlijk niet altijd het geval te zijn, maar is vooral bij ZZP-ers wel vaak het geval. (Er zijn ook variaties waarbij financiële schade geen rol speelt , de zogenaamde sommenverzekering, daar komen we later uitgebreid op terug).

 Alles over het afsluiten van een AOV voor startende zelfstandige ondernemers 

 

Deze website is  SSL beveiligd 

©2020 Dreamview | Designed, Developed & Hosted by DreamView ICT & Internet Services